hits

Reise

London here we go again


 

Jeg har gjort det til en vane å ta en tur til London midt i august. Tidspunktet er ikke helt tilfeldig valgt. Det foregår nemlig litt av hvert på ølfronten i britenes hovedstad på denne tiden.


GBBF Panorama

 

Mest kjent er nok Great British Beer Festival (GBBF), som arrangeres av CAMRA (Campaign For Real Ale) og har historie tilbake til 1977. Opp mot dagens ølscene må nok GBBF regnes som noe satt, med solid hovedtyngde på tradisjonelt britisk øl og pub games, men alder på publikum er variert og det finnes og øl importert fra USA, direkte til festivalen. Her finner en alt fra ihuga tickers, som skal sjekke inn flest mulig, via arbeidskollegaer som tar en tur innom på vei hjem fra jobben og generelt ølinteresserte, til engelske prinser.


Ikke bare øl på GBBF

 

Det betales en god hundrelapp (£ 11) for inngang og glass og deretter må en betale for hver enkelt øl. Når det gjelder glass kan en velge mellom pint, half pint og third pint. Alle merket for mengde slik at en kan få mindre enn fult glass. GBBF holder til i Olympia i West Kensington og er solid når det kommer til størrelse. 900 varianter av cider og øl, 1000 frivillige og rundt 50 000 besøkende. Jeg har vært innom de to forgående årene og tar en tur i år og, men det holder med en dag.

En festival som går samtidig er London Craft Beer Festival (LCBF). Denne er både langt mindre og på sett og vis mer moderne. Her betaler en noe mer for å komme inn (£ 38.50), men så er til gjengjeld en smaksprøve av hvert øl inkludert og når bryggere og salgssjefer selv står i barene er hverken telling eller mengdemåling spesielt prioritert. Oppsettet, størrelse, lokalene og nærkontakten med de som faktisk lager ølet gir en lett og behagelig stemning som toppes med mat av glimrende kvalitet. I fjor var Lervig med som en av bryggeriene og i år har de fått følge av Ægir. Selvsagt er både Mike Murphy og Evan Lewis da til stede. Resten av bryggerilisten er også solid og dere finner den om dere følger linken litt lenger nede. LCBF holder til på Oval Space, som ligger i Hackney og ikke må forveksles med Oval sør for Thamsen. 
Her satser jeg på å være innom både fredag og lørdag og velger da ettermiddags-sessionene (12 - 17) i stedet for de noe mer bråkete og partyvinklede kveldssessionene (19 - 00).


Utsikten fra terrassen på Oval Space.

 

Kveldene vil jeg heller bruke på en rolig pub med god mat og trivelig selskap eller på en av de mange arrangementene som skjer under paraplyen London Beer City. Dette er små og store arrangementer spredt rundt på utesteder i London. Her finnes foredrag, smakinger, ølbingo og mye annet. Lervig og Ægir er selvsagt med her og når de først er en tur i vesterled.

Great British Beer Festival   9 - 13. august

London Craft Beer Festival 12 - 14. august

London Beer City   5 - 14. august


Min gode venn og husvert i London Morten ser ikke ut til å ha noe mot å ha blitt "lurt" med på LCBF i fjor og er klar igjen i år.

 

    
 #Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle #olportalen #utvidhorisonten #London #Craftbeer

10 grunner til å legge ned taxfree-ordningen

"Tar De livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, så tar De lykken fra ham med det samme."

Sitatet er fra Ibsens Vildanden, men kunne like gjerne vært skrevet om den, etterhvert, særnorske taxfree-ordningen. En ordning som etter min mening er overmoden for nedlegging og der argumentene for å beholde den er like vikarierende som enslige onkler på kveldstid 24. desember. Jeg kan rett og slett ikke se annen grunn til å beholde ordningen enn for å gi reisende nordmenn et feilaktig inntrykk av at de får kjøpt billig alkohol og kosmetikk. En livsløgn som sitter så dypt at en stadig ser charterturister dra med seg simpelt brennevin til land der de kan kjøpe samme varen billigere i dagligvarebutikken. En livsløgn som får ferieavsluttende pensjonister til å finregne på hvor mye rødvin de kan ta med om de klarer å lure til seg husbondens sprit- og tobakkskvote. Det hele er mer en hobby enn en ordning med noen form for mål og mening utover å finansiere driften av våre flyplaser.

Foto: Albedo20, Flickr CC.

 

Her har du 10 grunner til å legge ned hele ordningen.

1. Utdatert

Ordningen er rett og slett utdatert. En gang i tiden hadde det noe for seg å kunne ta med seg en nyoppdaget vin hjem fra ferie, men i dag er verden blitt så liten at det meste kan bestilles via internett og telefon. I tillegg reiser vi nå mange ganger så mye som den gang. For noen år siden kunne en finne Taxfree varer på alle flyplasser i Europa. Dette gikk over til "kun for EØS" og nå er disse også borte. Igjen står handel med varer som ikke er spesielt lavt priset etter Europeisk målestokk. Følger en litt med i tiden bør være for nedlegging av taxfree-ordningen. 

2. Pris

Pristester viser at forskjellen på taxfree og Vinmonopolet ikke er så stor. TV2 fant ca. 25% på vin, mens det på brennevin varierte fra 70% til dyrere enn på Vinmonopolet. Da selvsagt med de simpleste varene som de billigste. Selger og huseier putter rett og slett det som ellers ville vært avgifter i egne lommer. Er en mot at enkeltpersoner og firmaer tar ut store utbytter bør en absolutt være for nedlegging taxfree-ordningen.

3. Miljø

Taxfree er i stor grad med på å finansierer driften av våre flyplasser. Dette er i realiteten sponsing av flybilletter og når flybilletter blir billigere reiser vi mer unødvendig. Noe som igjen gjør at blir tyngre å fremme de mer miljøvennlige alternativene. Om taxfree-ordningen forsvinner trenger vi ikke betale mer totalt sett for å fly. Vi vil i midlertid bli tvunget til å betale det der det bør betales og ikke via omveier. I ytterste konsekvens kan snittprisen bli lavere ved at færre er involvert i innkrevingen av pengene. Er du "for miljø og sånn..." og for fortsatt for taxfree-handel møter du deg selv så solid i døren at du bør sikte på en svingdør. Skulle du være for at utgiftene bør belastes dem som bruker en tjeneste og samtidig er for fortsatt taxfree-handel er du solid plassert i samme svingdør.

4. Billigere varer her hjemme?

En omlegging kan og bør inkludere at alkoholavgiftene generelt settes ned, både på Vinmonopolet og i dagligvareforretninger. Et moderat mål kan være at inntektene fra avgiftene forblir de samme, selv om handelen utvilsomt vil gå opp. Vi snakker her om en sosial utjevning av priser og er en for slikt bør en og være for nedlegging av taxfree-ordningen.

5. Mer normale arbeidstider for ekspeditører

Det er ramaskrik mot søndagsåpne butikker. Et av de mest brukte argumentene er at de ansatte da må jobbe på ubekvemme tider. Taxfree-butikken er åpen fra før første fly går til etter det siste har landet, 7 dager i uken. Om en er bekymret for arbeidstiden til butikkansatte bør en også være bekymret for de ansatte på flyplassene og sørge for at så mange som mulig heller får jobb i en "vanlig" butikk.

6. Norske arbeidsplasser

Det selges minimalt med norske varer på taxfree-butikkene. Er en for flest mulig arbeidsplasser i Norge bør en dermed være for nedlegging av taxfree-ordningen.

7. Vridning mot mer alkoholsvake varer.

Prisingen på taxfree-butikkene går i stor grad mot det tverrpolitiske ønsket om å vri alkoholforbruket over mot svakere varer. Det gis størst avslag på de varene med høyest avgifter på Vinmonopol og utesteder og minimalt med avslag på lavalkoholholdige varer. De sistnevnte er i tillegg klart i mindretall i utvalget. Er en for at den jevne nordmann skal skifte brennevin med vin og vin med øl bør en og være for nedlegging av taxfree-ordningen.

8. Bedre plass til reisende

Taxfree-butikkene opptar solid med plass på flyplassene. Plass som i stor grad kunne vært for de reisende. Er du for flere sitteplasser og flere lekeområder er det logisk å være for nedlegging av taxfree-ordningen.

9. Penger ut av landet

Store deler av overskuddet fra taxfree-handelen havner på utenlandske hender. Rett og slett fordi kontrakten på omsetningen er gitt til et delvis utenlandsk eid selskap. En kan gjerne si at det ikke er noe galt i dette, men er en for at norske personer og selskap fortrinnsvis skal tjene på handel i Norge bør en og være for nedlegging av taxfree-ordningen.

10 Du lures til å tro at du hanlder avgiftsfritt

Det er ikke toll på kosmetikk. Dermed er det og vanskelig å selge det uten tollavgift (taxfree). Dette punktet hører selvsagt tett sammen med pkt. 1. Det var en gang i tiden særavgifter på kosmetikk, men du kan i dag importere selv og kun betale mva., om innkjøpet er over NOK 350. Vil du unngå å bli lurt til å tro at varer har høyere avgifter i ordinære butikker bør du være for nedlegging av taxfree-ordningen.


 

Legg gjerne inn en kommentar under om du mener det finnes gode grunner for å opprettholde ordningen.

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #malt #humle #gjær #olportalen #utvidhorisonten #reise #taxfree #flyplass 

Ølbyen London

Jeg er mer anglofil enn jeg egentlig liker å innrømme og mener at London er mer sentralt enn Oslo (forskjellen fra Bergen er 1 time på flyet). Derfor vil jeg prøve å dele noen av mine London-tips med dere. Tipsene passer selvsagt best for de ølinteresserte, men her er det ikke nødvendig å være helfrelst ølnerd for å kunne kose seg på det omtalte stedene. Jeg har hatt med både min kone og forholdsvis normale venner på en del av det som blir nevnt her og etter det jeg skjønner har de kost seg.


The Kernel (Foto: Tom Young)

 

London har hatt en bryggeriutvikling som på en del måter kan sammenlignes med det som har skjedd i Norge. I 199 hadde byen 2 bryggerier og i 2010 fantes det 14. I dag har London ca. 80* bryggerier og en så mangfoldig øl-scene at en neppe finner maken på denne siden av Atlanteren. Denne revolusjonen har skjedd på et område der en kan reise på tvers på under to timer, og det med kollektivtransport. Dette betyr ikke at en kan rusle inn på hvilken pub som helst og finne masse spennende øl, men med litt planlegging gir det muligheter for en mengde gode øl-opplevelser.

Bermondsey Beer Mile
Dette er en heldags ølopplevelse. Den består enkelt fortalt i å besøke 6 forskjellige bryggerier, som ligger langs en jernbanestrekning på 1 engelsk mil. Noen av dem til og med i buegangene under jernbanelinjen. Bryggeriene er The Kernel, Partizan, Fourpure, Southwark, Brew By Numbers, Anspach & Hobday/Bullfinch. Om du ønsker å kutte ned er etter min mening The Kernel og Brew By Numbers som gjelder. Dette er en tur som kun kan gjøres på lørdager og om du håper på en omvisning gjelder det å være tidlig ute. Ingen tar seg tid til slikt når det er kø ved baren.


Slik kan det se ut når en planlegger er skal på Bermondsey Beer Mile (Safran Project)


Bryggeribesøk

Andre bryggerier har også åpent på lørdager. Det finnes en rekke å velge mellom. En av mine favoritter er Beavertown Brewery. Et stykke lenger nord i London enn de fleste beveger seg, men er det ikke bare positivt å få se litt mer av byen? I andre enden har vi f.eks. Fullers, som er en av de to som var der i 1999. Et bryggeri som har mye godt mer tradisjonelt engelsk øl å tilby. Her er det omvisning også i ukedagene.

Borough Market / The Rake / The Market Porter
Boroug Market kan enklest beskrives som et permanent "Bønder i Byn". Her finner du frukt, sopp, syltetøy, bakverk, spekemat, fisk, pølser, ost, skalldyr, det henger hele fasaner og du får kjøpt varmmat som paela, bratwürst, asiatiske retter og mye annet. Et sted som er verdt et besøk enten en er interessert i øl eller ikke. Inne på området finnes også Utobeer. Dette var lenge butikken med Londons beste ølutsalg og selv om de har fått hard konkurranse de siste årende holder de seg fortsatt i toppskiktet. Rett rundt hjørnet finner du The Rake. Dette er en liten pub med samme eiere som Utobeer og et sted der jeg alltid finner spennende øl.
I det samme området finner du The Market Porter. En pub som har et godt utvalg i britisk øl, gjerne fra cask. Med britisk mener jeg da både produsert i Storbritania og med et britisk smaksbildet. The Market Porter er temmelig populær på fredags og lørdagskvelder og er da ikke helt det rette stedet for å sette seg ned med rolig øl.

The Euston Tap
En av Londons absolutt minste puber, men samtidig en av dem med best utvalg i spennende øl. Den holder til i det som en gang var en del av den overdådige portalen i inngangen til Euston Railway Station. Ikke glem at det er både mer plass og toaletter i andre etasjen og legg merke til den gamle vindeltrappen om du tar turen opp. Tvers over gaten finne du The Cider Tap, i et tilsvarende lokale. Cideren som serveres her er ekte saker og må ikke forveksles med det søte klisset en får kjøpt på dagligvareforretninger. Prøv gjerne en tørr perry (pæresider). 

The Jerusalem Tavern
Dette er bryggeripuben til St Peter's Brewery. Egentlig er den langt nyere enn den ser ut til ettersom den er bygget opp i senere tid, men den ser ut som en skikkelig gammel engelsk pub og er rett og slett et trivelig sted. Vær OBS på at den holder stengt i helgene.

Craft Beer Company
En pubkjede som (så godt som) bare serverer håndbrygget øl. Det høres nesten for godt ut til å være sant, men Craft Beer Co er godt etablert med puber rundt omkring i London og i en del andre byer i England. Inventaret kan gjerne variere fra pub til pub, men de har godt ølutvalg felles.

Cask Pub & Kitchen
En liten perle som ligger i Pimlico, litt mer utenfor allfarvei for ferierende nordmenn enn de fleste som er nevnt her. Konseptet er såre enkelt. Godt øl og enkel og god mat, og de gjør det bra. Sammen med det rustikke lokalet blir dette en glimrende plass for en vennegjeng å sette seg ned for et måltid og noen øl.

BrewDog Bar
Muligens ikke like spennende nå når det finnes en i Oslo, men absolutt verdt et besøk om du er i området. BrewDog legger mye ære i å trene sine ansatte, så ikke nøl med å stille spørsmål om ølene de serverer. Den i Camden er nok mest aktuell for de fleste, men det finnes også BrewDog Bar i Shoreditch og Sheperd's Bush. I tillegg har vi BottleDog, for dem som ønsker å ta noen flasker med seg hjem.

Det finnes selvsagt en rekke andre steder som kan være grei å besøke, men det får jeg heller komme tilbake til.

Det du ønsker å unngå er kjedepubene. Disse er enten eid av et bryggeri eller har en avtale med få bryggerier og har dermed et begrenset utvalg av øl, selv om enkelte av dem nå har begynt med "guest beer". I tillegg er maten på kjedepubene ofte halvfabrikata som varmes opp og dermed av en noe slettere kvalitet enn hva en kan få på et sted som legger litt mer sjel i det.

 

* Eksakte tall er vanskelig å finne, men http://www.londonbeerguide.com talte til 77 (54 produksjonsbryggerier og 23 bryggeripuber) i mai i år.

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #olportalen #utvidhorisonten #London

Nei, grensen er ikke 4,7%

Jeg våknet av en tekstmelding. Den lød: "Er det slik at øl over 4,7 er vin?". Den hadde med link til en artikkel som gav inntrykk av nettopp dette. Jeg svart med et enkelt ord "NEI" mens jeg sukket, forholdsvis tung, og tenkte "når skal de slutte å overlate skriving av slike artikler til folk som ikke kan lese?".

Bak denne vesle morgenhistorien ligger en stadig tilbakevendende feiltolking av regelverket for "Alkohol- og tobakkskvote for reisende til Norge". En feiltolking som er å finne på hjemmesidene til flyplasser, reiseoperatører og lignende og som junior-journalister gjerne begår når de får i oppdrag å skrive om noe som redaksjonsledelsen mener burde være rett frem og enkelt. Feilen består i korte trekk på å overse to ord: ELLER og STERKØL


Fra Tollvesenets side: Alkohol- og tobakkskvote for reisende til Norge

Det burde ikke være vanskelig å få med seg at det for øl også gjelder "sterkøl" og at "eller" setter et tydelig skille mellom nettopp øl og de ferdigblandede drinkene rusbrus egentlig er. Noe som igjen burde gjøre det klinkende klart at de to literne med øl, som er en del av kvoten, betyr øl generelt og ikke bare øl i norsk butikkstyrke.

Skulle du ønske å ta med deg mer enn kvoten er det også en løsning for dette. Ordningen kalles "Forenkla fortolling av alkohol og tobakk". Kort beskrevet går dette ut på at du lovlig kan ta med deg inntil 27 liter øl eller vin og 4 liter brennevin, dersom du betaler tollgebyr for varene. Satsene er 20,-/liter for øl, 60,-/liter for vin under 15% og 115,-/liter for vin 15-22%. For brennevin er satsen 325,-/liter. Avgiften beregnes pr. enhet. Det blir med andre ord kr. 7,- for en 0,33 flaske øl. Gebyrene kan betles på automat på de fleste tollstasjoner og flyplasser. Ettersom det betales avgift på disse varene er de ikke med under verdi-grensen på 6 000,- for varer kjøpt i utlandet.

Om du ikke stoler på meg oppfordrer jeg deg til å sjekk Tollvesenets sider. Her er dette så godt forklart at til og med en nyutdannet kommunikasjonsmedarbeider burde skjønne det.

 

"Sammy om øl" på Facebook

 

#Nettavisen #Norskøl #Ale #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #olportalen #utvidhorisonten #Reise #Toll #Kvote