hits

november 2017

Forfatter, jeg?

Forfatter. En slik som har som eneste jobb å skrive. En som setter seg ved skrivemaskinen og skaper historier som får andre til å drømme seg bort. Historier som diskuteres på radio og TV. Historier som kan ende som film. I min barndom var dette mitt bilde av en forfatter. Dette har selvsagt endret seg gjennom årene, men fikk først et skikkelig skudd for baugen da jeg plutselig kunne kalle meg forfatter selv.

Rett skal være rett, jeg har ikke skrevet noen roman, og kommer neppe til å gjøre det noen gang heller. Jeg har konsentrert meg om faglitteraturen. Den lette delen av den. Jeg har skrevet quizbok. Ølquizbok.

Egentlig hadde jeg ideen selv for en tid siden, men forkastet den som litt for sær og nerdete. Det måtte en annen ølnerd til for å få det hele i gang. Knut Albert Solem tok kontakt og lurte på om vi ikke skulle skrive en quizbok sammen. Han hadde til og med forlag på plass. Vanskelig å si nei da og bok ble det. En bok vi i all hovedsak skrev på hver vår side av landet. Han i Oslo og jeg i Bergen, før vi møttes en helg og fikk de siste bitene på plass.

Vi ble tidlig enig om et oppsett der vi først organiserer spørsmålene etter tema. Tema som "øl og sol", "øl og lover", "brygging", "øl i Danmark", "sure miner" og en del flere. Deretter grupperte vi etter vanskelighetsgrad. Noe som kan være en utfordring når potensielle lesere har forskjellig innfallsvinkler til stoffet. Vi prøvde oss med nivåene "Ølnyter", "Ølelsker" og "Ølnerd", der den første skal være lettest og vi utvilsomt tilhører den siste, selv om vi neppe kan svare alle 1008 spørsmålene uten å "spørre en venn". Den observante lurer nå på hvorfor jeg skriver 1008 spørsmål når det står 1152 på bokens forside. Forklaringen på dette er enkel. Vi la til grupper med spørsmål om "Alkoholfritt" og "Annen alkohol" slik at også de som ikke er spesielt glade i øl kan være med på en quizrunde. Disse er selvsagt også delt inn i vanskelighetsgrader, med 6 spørsmål under hver vanskelighetsgrad. Noe som passer forunderlig godt med en terning.

Om du skulle ha såpass interesse av øl at dette kan være noe for deg finner du boken antagelig boken i en bokhandel nær deg og du skal heller ikke bli veldig sjokkert om den dukker opp i kiosker og dagligvarebutikker frem mot jul. Vi snakker tross alt om en paperback til 169,-, som ikke velter ukens matbudsjett budsjettet.

Til helgen er det farsdag og jeg våger påstå at de fleste fedre vil være mer fornøyd om han får denne boken enn enda en kopp med "Verdens beste pappa". Med mindre poden har malt dette på selv da, men da kan en jo selvsagt slå til med to gaver eller vente med den ene til jul.

200 bøker på døren, for salg på festivaler og lignende, var en ny opplevelse.

Første anmeldelse av boken finner du på hverdagsnett.no

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #bok #ølnerd #ølhund

Årets Ølhund 2017


Jeg skjønte egentlig hvilken vei det bar da jeg fikk dette korte svaret på nominasjonen jeg sendte inn til Årets Ølhund 2017:

"Du er ikke helt alene om dette forslaget!"

Det gikk som forventet. Lars Marius Garshol ble kåret til Årets Ølhund. Jeg kan skrive side opp og ned om hva Lars Marius har gjort for norsk tradisjonsøl, men jeg nøyer meg her med hva jeg listet som begrunnelser i min nominering:

Han blogget om norsk øl lenge før dette var "in".

Han har reist omkring i landet og samlet inn historier om tradisjonsbrygging.

Han har tatt utenlandske journalister med på disse turene og gjort norsk tradisjonsbrygging kjent i utlandet.

Han har vært med på å starte Norsk Kornølfestival.

Han har vært med på å få kveik inn i norsk kommersiell brygging.

Han har vært med på å få kveik ut i verden.

Han har gravd frem store mengder historisk dokumentasjon om norsk brygging fra våre felles arkiver.

Han har gitt ut en bok som er et historisk dokument over norsk tradisjonsbrygging.

Det bør selvsagt legges til at han er beskjeden på egne vegne og var raskt frempå med å tolke utmerkelsen som et skulderklapp til alle som har jobbet for å holde liv i, og i en del tilfeller gjenopplive, norske bryggetradisjoner. Dette arbeidet har blant annet resultert i boken "Gårdsøl - det norske ølet", som jeg mener alle øl og historieinteresserte burde ha i sin bokhylle. Dette er rett og slett en av de best fortjente Ølhundene i den tid jeg kan huske og kjenner jeg Lars Marius rett ser han dette mer som inspirasjon til å fortsette arbeidet enn laubær til å hvile på.

Det er også gledelig å konstatere at ølbransjen har vokst seg så stor og trygg på seg selv at prisen kan deles ut til en som er så nerdete (i beste betydning av ordet) som det Lars Marius er. La oss også håpe at kjendisene da er parkert som fremtidige ølhunder, med mindre de har gjort noe som virkelig fremmer norsk øl i inn og utland.

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #ølscenen #kveik #ølhund