hits

november 2016

De som dreper Juleøl


Journalister leker seg med venner, kjendiser og "smakseksperter". Øl hylles og øl slaktes. "Julete" og "stemning" brukes som om de var etablerte smaksbeskrivelser som betyr noe. Forslag til mat og ølkombinasjoner slenges ut og får det til å gå kaldt nedover ryggen på bryggere og kokker. Det er sesong for juleøltester.

En nettavis hevder å ha funnet det beste julølet på polet etter å ha testet 13 av de 178 tilgjengelige. En papiravis har kåret det beste fra de store bryggeriene, uten å ta med Ringnes Julebokk og Hansa JuleAle i konkurransen. Julebokken, som var det første norske ølet over 7%, er en legende. JuleAlen kom som en vind inn fra venstre, eller var det vest, i 2014 og står ikke noe som helst tilbake for førstnevnte. 

Alt øl serveres på samme temperatur, gjerne for lav for så mørkt øl. Rekkefølgen settes opp tilfeldig, eller i beste fall etter alkoholstyrke. Lager kan kan bli servert etter en IPA og smake som vann. Krydderet i forrige øl kan være det som setter den perfekte smaken på et dønn kjedelig øl. To-tre "eksperter" får et par minutter per øl, mens journalisten leter etter saftige one-liners og fotografen leter etter gode vinkler. 

På den positive siden består ikke lenger juryene av tilfeldige skuespillere, Idoldeltagere og tilsvarende, men et kjent navn ser fortsatt ut til å bety mer enn kunnskap om øl. 

Nå forventer jeg ikke at disse juryene skal bestå av hardbarkede ølnerder, som gjenkjenner humletypene i ølet og kan navnet på flere bryggere enn anerkjente kunstnere, men det hadde vært greit om de i de minste kunne litt om ølstiler og sjargong. Artiklene som skrives ender tross alt opp som kjøpsguider for mange og julen er den tiden da nordmenn virkelig handler sterkt øl. Frem til 2011 skjedde faktisk over 50% av Vinmonopolets årlige ølsalg i november og desember. I fjor var det "nede i" 38%. Det er ikke salget i julemånedene som går tilbake. Det øker kraftig i resten av året. Polet solgte 88% mer øl i nov./des. 2015 enn i nov./des. 2010. For resten av året gikk selget opp med 205% i samme periode (tredobling).

Som forbrukere bør vi aldri stole for mye på enkelttester. Ta en krysspeiling på testene du har tilgjengelig og shop ut fra det, men test selv om du har anledning til det. Gjerne sammen med gode venner. Det er sosialt, økonomisk og til og med sunt, om en måler opp mot å teste hele flasker alene. Inviter passe gode venner, lag oppsett for smaksnoteringer, finn frem gode glass og sett i gang. Server gjerne litt lett julemat som sylte, fiken, dadler, pepperkaker med blåmuggost etc. og føl at julestemningen og kunnskap om julølutvalget sniker seg på. 

God adventstid og god juleøljakt

#Nettavisen #Nablogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #jul #juleøl 

 

En bok om historien for historien 

En bok om gårdsøl. Kan det være noe spennende eller blir det bare det samme vi har lest før om igjen?

 

Jeg intervjuet Lars Marius Garshol for Ølportalen i 2014, om en bok han da gav ut om litauisk øl og bryggetradisjoner. På spørsmål om det ville komme flere bøker sa han da:

Å skrive en bok er mye jobb,
så jeg har ikke lyst til å love noe,
men det må jo nesten bli en bok,
eller kanskje til og med flere bøker,
om gårdsøl. Jeg holder fortsatt på
med å sette meg skikkelig inn i kildene,
og har ikke helt funnet ut av hverken
vinkling eller antall bøker ennå.
Men det kommer høyst sannsynlig noe, ja.

To år senere er boken her og den har fått tittelen "Gårdsøl, det norske ølet". Lars Maruis er en grundig mann. Bak denne boken ligger det en rekke turer rundt omkring i norges land. Han har besøkt brygghus, kjellere og såinnhus*. Han har diskutert med gamle og unge bryggere. Han har vært med å brygge og smake. Etter flere års leting i gamle arkiver, reiser landet rundt og diskusjoner med bryggere er han i dag den personen som kan mest om ølbryggingstradisjoner i kongeriket Norge. 

Selve boken er bygget opp med vekselvise kapitler med nærmest reisefortellinger, der steder, mennesker og tradisjoner beskrives, og mer tekniske og historiske kapitler. Kombinert med forfatterens gode penn, som gir en informativ tekst med god flyt, er dette både lett og god lesning. En får rett og slett informasjonen om de forskjellige temaene inn i passe doser. Boken er absolutt ingen lærebok i brygging. Kan en allerede brygge vil den imidlertid gi mange gode innspill. Noe av det som er beskrevet kan lett testes i hjemmebryggeroppskrifter og de mer ekstreme kan prøve seg på de gamle bryggemetodene. Enkle, gode illustrasjoner gir også god oversikt over gamle teknikker. Disse varierer forøvrig langt mer fra sted til sted enn det jeg så for meg.

"Mariaue kalla me dette i Honndalen", sa Terje. Jeg undert meg fælt på dette navnet. Det med øyet er lett å forstå, for boblene i starten kan se ut som øynde. Men hvem er Mari? Løsningen fant jeg i ordboka til Ivar Aasen: Det er jomfru Maria. Så ordet må gå langt tilbake i historien.

Jeg aner ikke hvordan Bibliotekenes Innkjøpsordning fungerer for slike bøker, men det vil være en skam om denne boken ikke blir tilgjengelig for flest mulig lesere. Jeg tenker da først og frmst på de som kommer etter oss, for vi snakker om en bok som dokumenterer tradisjoner med røtter tilbake til førkristen tid. Et arbeid som er så solid at det ville holdt til minst en universitetsgrad om forfatteren hadde angrepet det på den måten. Det skal vi muligens være glade for at han ikke gjorde, for en akademisk rapport ville neppe blitt så lettlest, selv med Garshols lette fine penn. 

Da spannet var fullt, sa Carlo at det måtte vi helle tilbake på rosten."Hvorfor det?" spurte jeg selvsagt. Nei, det visste Carlo ikke, men slik gjør man det.

Er det så ingenting å trekke for her? 
Vel om jeg må påpeke en liten svakhet blir det bildene. De er ikke dårlige, spesielt om en har i bakhodet at de i stor grad er tatt i kjellere og mørke brygghus. Profesjonelle bilder kunne antagelig ha løfte boken ytterligere, men samtidig understreker bildene den lette reisefortellende stilen og det uhøytidlige møtene på gårdene rundt omkring. Det kan dermed være at for glatte bilder ville gitt en uønsket motsetning.

Gårdsøl, det norske ølet bør være å finne under juletreet for mange som er interessert i øl, historie, tradisjoner eller bare reiser i Norge. Selv skal jeg plukke frem mitt anmeldereksemplar flere ganger. Noen ganger for tips til egen brygging, andre ganger for å fantasere over hvordan mine forfedre brygget sitt øl. Jeg er tross alt av bondeslekt, som de aller fleste av oss.

GÅRDSØL, det norske ølet
Lars Marius Garshol
ISBN 978-82-02-51746-5
160 sider
Cappelen Damm
kr. 379,-

#Nettavisen #Nablogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #bok #gårdsøl 

 

* Såinnhus er trønderske spesialhus for malting av korn. Mer om dette i boken.

PS
Du finner et intervju med Lars Maruis på Vestkast.
ds

-

Når damer prøver å lage ølbok


"Damer og øl". Det høres ut som en dårlig invitasjon til en bytur. Gjerne fra din kompis den evige ungkaren, mens du ser for deg alt for mye øl og tilsvarende lite damer. Her er det imidlertid tittelen på en bok. En bok skrevet av damer for damer og som begynner på denne måten:

Damer og øl. Det beste i livet, mener mange menn.
Vi krangler ikke på det. Denne boken handler om begge deler.
Spennende, smaksrikt øl - og alle de bra damene
som kjenner bryggets hemmelighet.

Da jeg hørte om prosjektet så jeg for meg alt fra ukebladartikler i bokformat til et kampmanifest for kvinnesaken. Den er nok tettere på det først nevnte enn det sistnevnte, men først og fremst handler den om øl, ja og så damer da. 

Det jeg først legger merke til er den lette fine tonen det hele er skrevet i. Overskrifter hinter til filmer og sanger og er generelt lette, men samtidig forklarende. Det hele er krydret med flotte, og til dels uventede, bilder. Jeg sitter rett og slett med en følelse av at de tre damene snarere flørter med meg enn prøver å lære meg noe. Og hvilken mann liker ikke å bli flørtet litt med?

Bokens første 220 sidene omhandler egentlig alt jeg kan se for meg at en trenger ved en innføring i ølets verden. Jeg savner rett og slett ikke en eneste vinkling. Øltyper, ølglass, øluttrykk, ingredienser, glimt fra historien, ølgaver, øl kontra vin, lyninnføring i brygging og en del mer er dekket. Som Rolv Bergesen sa da vi spilte inn en omtale om denne boken for Veskast:

Dette er en ølbok slik tidligere ølbøker skulle vært skrevet.

Selvsagt kan en ikke grave seg veldig dypt ned i et så omfattende og variert tema på vel 200 sider, men det skal da heller ikke være meningen med en slik bok. Det gis rikelig nok informasjon til at leseren har et godt grunnlag til å utforske ølets verden på egen hånd, eller fortrinnsvis sammen med andre. Øl er tross alt en sosial drikk. 

Den første delen har i tillegg til den nevnte informasjonen små portretter av noen "øldamer" og miniintervju med enda flere. Her er det en klar fordel at en har tatt seg bryet med å tilpasse spørsmålene til hver enkelt av damene, i stedet for 5-6 standardspørsmål

De siste knappe 100 sidene er viet oppskrifter og forslag til kombinasjoner av mat og øl. Jeg har, naturlig nok, ikke fått anledning til å teste ut disse oppskriftene, men de ser like solid gjennomarbeidet ut som resten av boken og jeg kommer til å plukke dem frem neste gang jeg vil lage en skikkelig god middag. 

Jeg koste meg rett og slett da jeg leste boken og i tillegg lærte jeg et par nye ting. Anbefalingen blir derfor å sette boken på ønskelisten til jul, eller kjøpe den selv om du ikke har tålmodighet til å vente, uansett om du er dame eller bare generelt interessert i damer og øl. Er du mann og ikke tøff nok til å ønske deg en bok med denne tittelen får du heller kjøpe den til mor, søster, kone eller datter og snike deg til å lese når de er ferdig med den.

DAMER OG ØL
Inger Lise Uhlen, Hilde Hummelvoll
Ingunn Larsen
ISBN: 9788241912887 
296 sider
Vigmostad & Bjørke
Kr. 369,-


#Nettavisen #Nablogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #bok #damer


PS
Dersom du klikket for å sjekke hvilke negative kommentarer jeg hadde klart å lire av meg om damer og øl fungerte overskriften helt etter hensikten ;-)
ds

Ølboka som antagelig er for vanskelig for deg.Javel, så du trodde du kunne mye om brygging? Nå er det kommet en bok som gir deg et klart bevis på hvor mye du ennå ikke kan, og en mulighet til å lære en del av dette.

"Nerding er gøy" proklamerer Ingrid Elisabeth Skistad etter å ha presentert oss for den mest nerdete ølboken som noen gang har kommet ut her landet. En bok der den delen Ingrid har hovedansvaret for består i det dypeste dykket i bryggingens kjemi som noen gang har vært gjort på papir her i landet. 

Dette er både overveldende og herlig befriende. Overveldende fordi det graves i sannheter de aller fleste hjemmbryggere tidligere bare har godtatt, uten å ha så veldig mange muligheter for å finne ut mer, og befriende fordi boken ikke utgir seg for å være noe annet enn det den er. Ingen tendenser til forsøk på å fri til et bredest mulig publikum her. Boken er, som det står i innledingen: For det som vil bli en bedre ølbrygger og for deg som ikke visste at du kan bli en enda bedre ølbrygger?

Bokens første del består av 7 kapittel. Den begynner med Grunnleggende Biokjemi, fortsetter med Malt og Andre Sukkerkilder, Mesking, Koking og Humle, før det graves litt i Gjær og Gjæring og avsluttes med Ukonvensjonelle  Smakskilder. Andre del heter Bryggerier og Oppskrifter. Her er en innom 19 forskjellige bryggerier i inn- og utland. Det gis en rask innføring i bryggerienes filosofi og de deler alle noen oppskrifter med oss. Oversikt over malttyper, humlesorter og gjær er en naturlig avslutning.

Det som skiller boken fra tidligere bryggebøker på norsk er hvor dypt den går inn i materien. Den er selvsagt ikke uttømmende, men jeg kan ikke skjønne annet enn at den vil kunne fungere glimrende som lærebok i bryggefagene som begynner å dukke opp på høyskoler rundt i landet. For ordens skyld snakker vi her om enkeltfag, knyttet opp mot andre studier, og ikke rene studier i brygging. 

For hjemmebryggere vil nok boken først og fremst bli et oppslagsverk, som en finner frem om en vil forbedre ølet sitt på et gitt område eller om en vil finne ut hva en feil kommer av. Jeg tenker da i hovedsak på hjemmebryggere som har blitt såpass trygge på hobbyen at de er i stand til å brygge etter samme oppskrift flere ganger og få samme øl. I tillegg bør alle landets profesjonelle bryggere, som ikke har formell heltidsutdannelse i faget og sitter på bøkene derfra, ha et eksemplar stående i hylla. Da selvsagt av samme grunn som hjemmebryggerene.

Delen med presentasjonen av de forskjellige bryggeriene er mer rent hjemmebryggerstoff. Det er alltid greit å få en liten innsikt i et bryggeris filosofi og tilnærming til faget. De mer eller mindre konkrete rådene fra de forskjellige bryggerne gir også en del greie tips. Oppskrifter er alltid spennende om en ønsker å brygge et tilsvarende øl, men samtidig like uinteressante om de ikke treffer ølstilen en selv vil lage. God spredning i øltyper hjelper på når det å gjelder å finne noe spennende for alle her.

En bokanmelder skal alltid ta med det som finnes av "forbedringspotensiale". For meg er det i dette tilfellet først og fremst manglende informasjon om bilder. Jeg, og andre ølnerder, kjenner nok igjen fatlageret til Lindheim og bryggeriet til Brewdog, men for mange potensielle lesere ender dette opp som pynt, når denne koblingen ikke er der. Det burde og vært gitt plass i innholdsfortegnelsen til å liste tabellene bak i boken.

Alt i alt en skikkelig solid bok, som jeg ikke har noen betenkeligheter med å anbefale til de gruppene som er nevt over, men havner den under jueltreet til en som lurer på å begynne med hjemmebrygging vil den antagelig skremme mer enn den inspirerer. Dette er også en bok jeg utvilsomt kommer til å ta frem neste gang jeg selv skal brygge og f.eks. vil vite hvordan jeg justerer vannet for å få frem mest mulig av humlekarakteren.

BRYGG MER ØL
Ingrid E. Skistad, Jostein Sæthre
Colin Eick, Eivind Stoud Platou
ISBN: 9788248918615
192 sider
Kagge Forlag
Kr. 399,-

#Nettavisen #Nablogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #bok #hjemmebrygging