hits

juli 2015

En skål for Kjetil Jikiun

Fredag 31. juli har Kjetil Jikun sin siste arbeidsdag på Nøgne Ø, bryggeriet han har vært med på å bygge opp fra grunnen. For å markere dette har Venner Av Nøgne Ø opprettet et arrangement på Facebook. Dette går ganske enkelt ut på at hver og en rundt omkring i verden hever sitt glass i en liten takk til det Kjetil har gjort for den norske ølrevolusjonen. (En del kommentarer vil nok også dukke opp på Facebooksiden.)

Jeg kommer til å delta i denne hyllesten. Har du?

Under finner du en forklaring fra leder av Venner av Nøgne Ø, Erik Dahl, på hvorfor dette arrangementet er opprettet.


Foto: Ølportalen
 

 


 

Hva er egentlig «En skål for Kjetil»?

Det er en hyllest til mannen som mer enn noen andre har gitt den såkalte ølrevolusjonen i Norge en real kickstart. I dag kan man nesten få et inntrykk av at Nøgne Ø var det første norske håndverksbryggeriet, noe som ikke stemmer helt. Både Oslo Mikrobryggeri og Valdres gårdsbryggeri var ute i god tid før Nøgne, i tillegg hadde vi et annet microbryggeri i Karl Johans gate i Oslo samt et par andre mindre bryggerier som ikke varte så lenge. Det som utgjorde forskjellen var Kjetil. Hans ambisjoner kunne virke enkle ? å brygge de beste ølene samt sørge for å gjøre dem tilgjengelige for alle. Vi som husker hvordan det stod til med ølkulturen tidlig på 2000 tallet vet at dette ikke bare var enkelt. Øl skulle ikke tilpasses mat, det var en tørstedrikk, øl skulle være billig, man skulle ikke utfordre smaksløkene med øl, det skulle være lettdrikkelig. I praksis smakte alle norske øl helt likt på den tiden, så for en typisk «ølhund» og eventuelle ølklubber handlet det mest om å heie på sitt lokale bryggeri og hardnakket rakke ned på alt annet. Felles for de som våget seg på noe annet var at det hele tiden mente de måtte tilpasse seg følsomme norske ganer, som ikke ønsket for mye av noe.

Men folks ølvaner og var vel egentlig allerede i endring innen Nøgne Ø startet opp?

Så absolutt, dette var noe som skjedde mange steder i verden og i steder som USA og Danmark var håndverksbrygging og øl med mye tydeligere profil allerede godt etablert. Men i Norge var det fortsatt en ting for spesielt interesserte, og utfordringen lå i om mange nok ville være villig til å betale for øl som kostet mer en industripils. Ikke minst ville den naturlige vei å gå være mest mulig forsiktig. Jeg husker godt da Moss Bryggeri kom med sine Kong Karl øl, med hvete. Det virket spennende, men vi fikk jo ikke akkurat så mye inntrykk av hveten. Det var vel noe slikt som 10% om jeg husker riktig. Allikevel for spesielt for mange og også dette ølet forsvant fra markedet. For Nøgne Ø handlet det om å gå fullt inn fra starten og la det briste eller bære. Kompromissløst kan nesten virke som en klisje i dag, hvor vi har vært gjennom faser hvor alt er lov og folk spør seg om det er ekstremt nok, men det var virkelig kompromissløst det som skjedde da ? kompromissløst på kvalitet, tydelighet og samtidig balanse. Dette må ikke forveksles med kompromissløst ekstremt, det er en annen sak. Poenget er at Nøgne Ø gjorde dette der og da. Nøgne Ø var og er mer enn Kjetil, men han skal ha en svært stor ære av den veien de gikk og de valgene som ble tatt.

Hvorfor bare en virtuell skål på Facebook og ikke en mer høytidelig markering?

Ideen ble unnfanget nettopp av et par av våre lokale medlemmer ønsket å invitere Kjetil til en pub i Kristiansand. Vi diskuterte dette i venneforeningens styre og konkluderte raskt med at dette ville være en alt for snever markering. Nøgne Ø er i dag så mye mer enn et lite lokalt bryggeri med sitt lokale marked. Nøgne er i dag et internasjonalt kjent ølmerke, med tilhengere over hele verden. Skal de som ønsker å ta en skål for Kjetil få anledning til dette er dette den eneste riktige måten å gjøre det på. Slik jeg har lært Kjetil å kjenne er jeg også rimelig overbevist om at det å måtte stille opp nok en gang på en pub, og snakke om sitt øl og sine planer, ikke er det han ønsker mest akkurat nå. Det er tross alt det mesteparten av jobben hans har handlet om de siste årene. Nå er det andre prosjekter han ønsker å fokusere videre på. For det andre er det viktig å huske at selv om Kjetil har vært utrolig viktig for oppstarten av Nøgne Ø så er Nøgne Ø fortsatt et kreativt bryggeri, med mange dyktige medarbeidere. Vi er venneforeningen til bryggeriet og skal først og fremst fokusere på det som skjer der.

Ja, hva skjer med Nøgne Ø fremover uten Kjetil?

Som sagt er Nøgne Ø mer enn bare Kjetil, det som skjer er vel mer eller mindre det samme som vi har sett de siste årene. Dyktige bryggere skaper nye spennende øl, mens kvaliteten på de eksiterende opprettholdes. Nøgne Ø er blitt for store til å passe innunder den romantiske tanken om en byggmester som egenhendig står i en garasje natt og dag og komponerer oppskrifter, mens han rører i kar, vasker, tapper og etiketterer innen selgeren lemper kassene bak på pickupen, for å levere på kroa. All ære til Veholt og deres like som mest kan betraktes som en dyktig hjemmebrygger med salgsbevilling, men Nøgne Ø er en liten bedrift med mange arbeidsplasser. Kjetil er gründeren og hans «enkle» ambisjoner om å gjøre de beste ølene tilgjengelige for alle som ønsker å drikke dem tilsier vel at det er en naturlig utvikling at de i dag er så store som de er. Det ville simpelthen vært umulig for en enkeltperson å stå bak alt som skjedde. Det er vel heller ingen som oppriktig tror at det er Mikkel som står for alle oppskriftene til Mikkeller eller at Martin og James har tid til å brygge på Brewdog?

Hva har du så planlagt å ha i glasset den 31. juli?

For meg er det bare et helt naturlig valg, men det får du se når dagen kommer.


 

Du finner arrangementet her

 

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #olportalen #utvidhorisonten #KjetilJikiun #NøgneØ #skål

Ølbyen London

Jeg er mer anglofil enn jeg egentlig liker å innrømme og mener at London er mer sentralt enn Oslo (forskjellen fra Bergen er 1 time på flyet). Derfor vil jeg prøve å dele noen av mine London-tips med dere. Tipsene passer selvsagt best for de ølinteresserte, men her er det ikke nødvendig å være helfrelst ølnerd for å kunne kose seg på det omtalte stedene. Jeg har hatt med både min kone og forholdsvis normale venner på en del av det som blir nevnt her og etter det jeg skjønner har de kost seg.


The Kernel (Foto: Tom Young)

 

London har hatt en bryggeriutvikling som på en del måter kan sammenlignes med det som har skjedd i Norge. I 199 hadde byen 2 bryggerier og i 2010 fantes det 14. I dag har London ca. 80* bryggerier og en så mangfoldig øl-scene at en neppe finner maken på denne siden av Atlanteren. Denne revolusjonen har skjedd på et område der en kan reise på tvers på under to timer, og det med kollektivtransport. Dette betyr ikke at en kan rusle inn på hvilken pub som helst og finne masse spennende øl, men med litt planlegging gir det muligheter for en mengde gode øl-opplevelser.

Bermondsey Beer Mile
Dette er en heldags ølopplevelse. Den består enkelt fortalt i å besøke 6 forskjellige bryggerier, som ligger langs en jernbanestrekning på 1 engelsk mil. Noen av dem til og med i buegangene under jernbanelinjen. Bryggeriene er The Kernel, Partizan, Fourpure, Southwark, Brew By Numbers, Anspach & Hobday/Bullfinch. Om du ønsker å kutte ned er etter min mening The Kernel og Brew By Numbers som gjelder. Dette er en tur som kun kan gjøres på lørdager og om du håper på en omvisning gjelder det å være tidlig ute. Ingen tar seg tid til slikt når det er kø ved baren.


Slik kan det se ut når en planlegger er skal på Bermondsey Beer Mile (Safran Project)


Bryggeribesøk

Andre bryggerier har også åpent på lørdager. Det finnes en rekke å velge mellom. En av mine favoritter er Beavertown Brewery. Et stykke lenger nord i London enn de fleste beveger seg, men er det ikke bare positivt å få se litt mer av byen? I andre enden har vi f.eks. Fullers, som er en av de to som var der i 1999. Et bryggeri som har mye godt mer tradisjonelt engelsk øl å tilby. Her er det omvisning også i ukedagene.

Borough Market / The Rake / The Market Porter
Boroug Market kan enklest beskrives som et permanent "Bønder i Byn". Her finner du frukt, sopp, syltetøy, bakverk, spekemat, fisk, pølser, ost, skalldyr, det henger hele fasaner og du får kjøpt varmmat som paela, bratwürst, asiatiske retter og mye annet. Et sted som er verdt et besøk enten en er interessert i øl eller ikke. Inne på området finnes også Utobeer. Dette var lenge butikken med Londons beste ølutsalg og selv om de har fått hard konkurranse de siste årende holder de seg fortsatt i toppskiktet. Rett rundt hjørnet finner du The Rake. Dette er en liten pub med samme eiere som Utobeer og et sted der jeg alltid finner spennende øl.
I det samme området finner du The Market Porter. En pub som har et godt utvalg i britisk øl, gjerne fra cask. Med britisk mener jeg da både produsert i Storbritania og med et britisk smaksbildet. The Market Porter er temmelig populær på fredags og lørdagskvelder og er da ikke helt det rette stedet for å sette seg ned med rolig øl.

The Euston Tap
En av Londons absolutt minste puber, men samtidig en av dem med best utvalg i spennende øl. Den holder til i det som en gang var en del av den overdådige portalen i inngangen til Euston Railway Station. Ikke glem at det er både mer plass og toaletter i andre etasjen og legg merke til den gamle vindeltrappen om du tar turen opp. Tvers over gaten finne du The Cider Tap, i et tilsvarende lokale. Cideren som serveres her er ekte saker og må ikke forveksles med det søte klisset en får kjøpt på dagligvareforretninger. Prøv gjerne en tørr perry (pæresider). 

The Jerusalem Tavern
Dette er bryggeripuben til St Peter's Brewery. Egentlig er den langt nyere enn den ser ut til ettersom den er bygget opp i senere tid, men den ser ut som en skikkelig gammel engelsk pub og er rett og slett et trivelig sted. Vær OBS på at den holder stengt i helgene.

Craft Beer Company
En pubkjede som (så godt som) bare serverer håndbrygget øl. Det høres nesten for godt ut til å være sant, men Craft Beer Co er godt etablert med puber rundt omkring i London og i en del andre byer i England. Inventaret kan gjerne variere fra pub til pub, men de har godt ølutvalg felles.

Cask Pub & Kitchen
En liten perle som ligger i Pimlico, litt mer utenfor allfarvei for ferierende nordmenn enn de fleste som er nevnt her. Konseptet er såre enkelt. Godt øl og enkel og god mat, og de gjør det bra. Sammen med det rustikke lokalet blir dette en glimrende plass for en vennegjeng å sette seg ned for et måltid og noen øl.

BrewDog Bar
Muligens ikke like spennende nå når det finnes en i Oslo, men absolutt verdt et besøk om du er i området. BrewDog legger mye ære i å trene sine ansatte, så ikke nøl med å stille spørsmål om ølene de serverer. Den i Camden er nok mest aktuell for de fleste, men det finnes også BrewDog Bar i Shoreditch og Sheperd's Bush. I tillegg har vi BottleDog, for dem som ønsker å ta noen flasker med seg hjem.

Det finnes selvsagt en rekke andre steder som kan være grei å besøke, men det får jeg heller komme tilbake til.

Det du ønsker å unngå er kjedepubene. Disse er enten eid av et bryggeri eller har en avtale med få bryggerier og har dermed et begrenset utvalg av øl, selv om enkelte av dem nå har begynt med "guest beer". I tillegg er maten på kjedepubene ofte halvfabrikata som varmes opp og dermed av en noe slettere kvalitet enn hva en kan få på et sted som legger litt mer sjel i det.

 

* Eksakte tall er vanskelig å finne, men http://www.londonbeerguide.com talte til 77 (54 produksjonsbryggerier og 23 bryggeripuber) i mai i år.

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #olportalen #utvidhorisonten #London

4 øl du bør smake i sommer

Sommer er tiden for late dager og gjerne en øl i solveggen, før en fortsetter gjøremål som husmaling, plenklipping eller rett og slett leser videre i en god bok. Til slike aktiviteter, og til lett sommermat, passer det med forholdsvis lette øl. Lette, men ikke smaksløse. Noe jeg mener de mer standardiserte norske sommerølene ofte er. Jeg tillater meg derfor å foreslå noen øl som kan passe til de nevnte aktivitetene.7 Fjell, Mon Plaisir

Mon Plaisir er en pale ale av den ikke alt for frekke sorten. Det vil si at den har et tydelig humlepreg, men ikke på et nivå som vil være sjokkerende for dem som er mer vant til pils enn pale ales. Den har fersken og et lite stikk av furu i duften. I smaken er det mye av det samme, men her blandes det godt med en behagelig maltsmak og et lite hint av karamell. 
Mon Plaisir passer godt i solveggen, på stranden med eller uten lett sommermat.
ABV 4,7%
Finnes på butikker med et anstendig ølutvalg.

BrewDog, This is Lager

Jeg drikker minimalt med lager. Det blir stort sett et par sommerøl for å smake og litt av de mørke vi får på polet til jul. Det finnes imidlertid et par varianter på det norske markedet jeg kan finne på å putte i handlekorgen. En av disse er "This is Lager". Her snakker vi om et lagerøl som har fått noe mer humle enn det vi finner i de mer trauste (og kjedelige) variantene, som dominerer både her i landet og i resten av verden. Rett og slett en frisk og god lager (eller pils om du vil bruke betegneslen som er blitt fellesbegrepet for alt lager-øl her i landet).
ABV 4,7%
Finnes på butikker med et anstendig ølutvalg.

Lervig, Sour Suzy

Sour Suzy er en Berliner Weissen og ikke så sur som navnet kan gi inntrykk av. Vi snakker her om et øl som vil overraske alle som ikke har smakt noe fra den nevnte stilen før. Vi snakker om et øl som de fleste hvitvinsdrikkere antagelig vil nyte med et smil om munnen, selv om de har forkynt at de ikke liker øl. Suzy er fruktaktig i sin surhet og sin friskhet og passer glimrende til f.eks. jordbær. Bedre enn prosecco, cava eller champagne, vil jeg faktisk påstå.
ABV 4,0%
Finnes på butikker med et anstendig ølutvalg.

Voss Bryggeri, Oregonian

Ble du forvirret over tre øl på bildet og fire i overskriften? Forklaringen er enkel: Oregoenian er bare å få på utesteder, og spør du meg er det alt for få som har den. Det er imidlertid et øl som av mange blir regnet som en av landets beste pale ales og som det er verdt å gå en omvei for å få seg et glass av. Oregonian er et øl med mye duft og smak av sitrus og tropiske frukter. Et mer kommersielt bryggeri ville antagelig markedsført Oregonian som IPA, men "vossinger" er trauste folk. Voss Bryggeri har som regel med seg Oregonian på ølfestivaler, og om du ikke finner den på et utested nær deg bør det være en mulighet.
ABV 6,0%
Finnes på utvalgte utesteder.

 

#Nettavise#Norskøl #Ale #Lokalt #Kortreist#Partiotisme #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #utvidhorisonten #lervig #VossBryggeri #7Fjell #BrewDog