hits

mai 2016

Boksrevolusjonen

Ølkjennere er ikke i tvil om at boks er for øl og det begynner vi nå å se klare resultater av i norske butikkhyller. I dag har vi det største boksslippet noen sinne.

 

Noe av det norske boksølet en nå kan finne i gode dagligvareforretninger.

 

Butikkene lanserer nye varer i noen få omganger i løpet av året. Her gir jeg deg en liten oversikt over hva som lanseres av øl på boks denne uken. Du kan finne det meste av dette i din lokale butikk utover i uken og om du ikke finner det du vil ha kan antagelig kjøpmannen skaffe det.

ÆGIR

Evan Lewis og resten av staben på Ægir har hatt det travelt de siste månedene. Fra å ikke ha en eneste variant på boks har de snudd helt om. De har kjøpt seg en solid bokslinje, fått denne montert og har nå tappet en halv million bokser som er på vei ut i butikkene. De har rett og slett lagt hele butikkutvalget over på 0,33l bokser og erklært 0,5l flasken for død. Så død at de få variantene med sterkere øl de fortsatt vil ha på glassflaske nå vil komme på 0,33l. Dette er Sour Cherry Rye, Natt, Lynchburg Natt og Barleywine. Resten av Ægirs øl på Vinmopolet vil gradvis bli lansert på boks og deres India Pale Ale er allerede på vei.

Gjemt i blant de etablerte ølene fra Ægir finner vi en som bærer navnet Sommar. Dette er en red lager som nok finner sine venner gjennom våren og sommeren.

Ølet fra Ægir skal være tilgjengelig i de fleste kjeden ei det aller meste av landet og om din favoritt ikke er tvangslistet der du bor bør kjøpmannen være i stand til å få tak i den gjennom det frivillige utvalget.

Ægir India Pale Ale i spissen for boks-opprøret.I tillegg til å ha flyttet hele utvalget over på boks har Ægir innført noe nytt i Norge: 360 End. Dette er en patent på åpningen av boksen som gjør at en i realiteten drar av det meste av toppen og deretter kan drikke fra den siden av boksen en vil (360 grader). Eller for å si det på en annen måte, som fra et vanlig glass. Jeg har testet en boks med dene løsningen og det fungerer rett og slett glimrende.

360 End i tre steg.Se også: 9 Grunner til at boks er best

 

LERVIG

Mine favoritter hos Lervig, Lucky Jack, Hoppy Joe og den lavalkoholige Johnny Low, har vært på boks en god stund, men kjedene har vært gudsjammerlig trege med å ta disse inn. Dette på tross av at de er priset lavere ut fra Lervig enn flaskene er. Vi får håpe at dette slippet får kjedene til å våkne og at de nå tar inn hele utvalget. De nye fra Lervig: Sour Suzy, en berliner weisse som har vært tilgjengelig på flaske en stund, Lucky Jack Grapefruit Edition, som er Lucky Jack tilsatt solide mengder av grapefrukt konsentrat. Noe som gir et solid innslag av grapefrukt og en øl for sommerhalvåret. Den tredje nyheten fra Lervig er Fat Earl, en solid lager, eller fatøl som mange nordmenn ville kalt den. Noe navnet også leker litt med.

Lervigs samlede boksede butikkverker.NØGNE Ø

Testen på boksøl i butikk har for Nøgne Ø vært Asian Pale Ale. Denne har vært tilgjengelig en stund og de fleste mener dette forholdsvis godt humlede ølet er bedre på boks enn på flaske. De har nå bestemt at alt i butikk skal over på boks, men tar det gradvis. I denne omgang får Asian Pale Ale selskap av Blonde, Wit og Global Pale Ale. 

I tillegg til den nevnte har Nøgne Ø hatt et og annet juleøl på boks og ikke å forglemme en av de får virkelig smakfulle alkoholfrie ølene vi har Inferial Stout. Denne er faktisk helt alkoholfri og ikke bare alkoholfri utfra loven (under 0,7%) og burde vært tatt inn langt flere steder enn den er tilgjengelig i dag. Ølet fra Nøgne Ø har god landsdekkende distribusjon og om en ikke lever helt i en avkrok av kongeriket bør det dermed være tilgjengelig for dem som er interessert.

Blonde, Asian Pale Ale og Wit. Global Pale Ale var ikke til stede da bildet ble tatt.

 

Nykommerne

 

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle #olportalen #utvidhorisonten #boks

Ingressen henspiller på antall varianter og det er mulig den ikke er helt 100% sann, men det er vel neppe noen som har oversikt over hvor mange typer øl som kom på boks på det første butikkslippet etter at boksavgiftene ble satt på et slikt nivå at det var økonomisk mulig å bruke dette alternativet.

Deler av det omtalte vareutlvaget er gratis smaksprøver.