hits

april 2016

Mina Gerhardsen lever i fortiden

Jeg har respekt for arbeidet Mina Gerhardsen og Actis gjør i kampen mot rus og avhengighet, men når hun bruker tid og spalteplass på å angripe Stortingets Øl-klubb, som jeg skrev om tidligere i uken kan jeg ikke annet enn å konstatere at hun har en vinkling som hører hjemme i fortiden.

Nytt norsk øl og gammel norsk tradisjon. Foto: Sammy Myklebust

La oss begynne med brevet fra Ulf Leirstein (FrP). Her henger Gerhardsen seg opp i frasen

"Vi ser for oss å samarbeide med Bryggeriforeningen for å invitere til spennende foredrag og smaksprøver til våre treff.".

Det vil si hun henger seg opp i "samarbeid" og overser galant at det dreier seg om samarbeid for å få til "spennende foredrag og smaksprøver". Når det gjelder å ha oversikt over hva som skjer i den norske delen av bryggeriverden er det ingen som kommer opp mot Bryggeri og Drikkevareforeningen (BROD). De to som utgjør administrasjonen er stadig på bryggeribesøk og er daglig i kontakt bransjen. Noe som gjør at de raskt kan gi innspill på hvem som kan gi innføring i et tema uavhengig om dette er utfordringer med avgiftssystemet, paring av mat og øl, en smak av norges første kommersielle villgjærede øl eller historien bak ølnavnet Export.

Bak dette ligger en solid endring i Øl-Norge. Det er f.eks. i dag dobbelt så mange bryggerier i landet som da sittende storting ble valgt (2013) og interessen hos forbrukerne dreier seg mer og mer om smak fremfor rus. Dette ser vi på at brennevinssalget synker og at Vinmonopolet har omdefinert den typiske ølkunden fra "en enslig mann uten høyere utdannelse" (fritt gjengitt etter hukommelsen) til en tredeling mellom Vanekunden, Den sosiale og Øleksperten, der den første er den tradisjonelle kunden og de to andre stort sett forklarer seg selv. 

Vi ser samme trend blant ungdommen der alkoholforbruket har sunket år for år siden 1999, samtidig som studentdrevne steder har vært i front når det gjelder vridningen fra tradisjonell lys lager til mangfoldet av håndbrygget øl. Når det er i denne gruppen, og ikke blant "godt voksne", de største endringene skjer er det i mine øyne helt naturlig at våre folkevalgte søker hjelp til å orientere seg.

Egentlig koker hele Gerhardsens innlegg ned til en sterk skepsis til at BROD, som hun skriver som

"en lobbyorganisasjon for lavere alkoholavgifter, endrede reklameregler og bedre tilrettelegging for bryggeriene".

For det første er ikke dette en lobbyorganisasjon, men en interesseorganisasjon med langt bredere oppgaver enn å påvirke politikere, videre skal en lete godt i norsk bryggeriverden for å finne noen som er for store oppmykninger i reklamereglene. Et ønske om bedre tilrettelegging gjelder for alle bransje og kan vanskelig holdes mot BROD eller bryggeriene. Da står vi igjen med alkoholavgiftene, som vi kan diskutere opp og ned om er på det rette nivået, men i en uke der det blir rapportert om et beslag på 22 tonn alkohol på Svinesund og en 20-åring som ble stoppet med 900 liter sprit bør Gerhardsen og Actis snarere vurdere et samarbeid med BROD enn å angripe dem. Actis, BROD og Det Norske Storting bør ha en felles interesse i å få minimert denne trafikken.

Jeg begynte med en påstand om at Mina Gerhardsen lever i fortiden når det gjelder hva som skjer på ølfronten. Dette kan videre underbygges med spørsmålet hun og Actis fikk sneket med på TNS' helseundersøkelse. Det lød som følger:

 "Hvor enig eller uenig er du i følgende påstand:
Det er for mye drikkepress i norsk drikkekultur"

Om man legger til en tradisjonell foran drikkekultur kunne jeg selv svart ja på dette og da er det ikke så rart at 57% faktisk svarte ja. Slik spørsmålet er utformet blir det ikke gitt svar på hva de selv har opplevd, men hva de tror foregår der "norsk drikkekultur" holdes i hevd, eller går noen rundt og tror at 77% av KrFs velgere har væt utsatt for drikkepress og at de over 75 er mer utsatt for drikkepress en resten av befolkningen? 

Norsk drikkekultur er i endring, mens norsk avholds og måteholdsbevegelse ser ut til å være stivnet i gamle vaner.

 

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle #olportalen #utvidhorisonten #stortinget #actis #avhold

Stortingets Øl-Klubb

Foto: Håvar og Solveig (CC)

Det meste endrer seg over tid. Ta f.eks. ølklubber: For et par tiår siden var disse rene supportklubber for de få bryggeriene vi da hadde, mens de i dag som regel er en samling av ølinteresserte mennesker som ønsker å smake øl, diskutere øl og lære om øl. Dette er og i grove trekk modellen for ølklubben de har i det danske Folketinget. Dette har Ulf Leirstein (FrP) bitt seg merke i og dermed ble han initiativtaker til en tilsvarende klubb knyttet til Det Norske Storting.

De som følger litt med i hva som skjer i ølverden har selvsagt fått med seg at det finnes en og annen ølinteressert stortingsrepresentant. Ølhunden Trine Skei Grande er antagelig den mest kjente av dem, men andre dukker og gjerne opp der det foregår noe spennende ølrelatert og nåværende Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fikk spesialsendt hjemebrygget øl fra hjemmfylket Telemark da han var deltager på 4-stjerners middag. Disse og resten av representantene på Stortinget fikk følgende mail fra Leirstein en tid tilbake:

Kjære kollegaer

I flere parlamenter finnes det øl-klubber for å fremme kunnskap om øl og bryggerikunsten, samt at man på tvers av partigrenser kan møtes til hyggelig lag.

Vi er flere stortingsrepresentanter som nå ønsker at vi også i Stortinget stifter vår egen klubb.

Dette er tenkt gjort etter mal fra våre venner i det danske Folketinget. Vi ser for oss å samarbeide med Bryggeriforeningen for å invitere til spennende foredrag og smaksprøver til våre treff.

Det inviteres til stiftelsesmøte tirsdag 26. april 2016 kl 1700 i Stortingets kjellerstue.

Til vårt stiftelsesmøte har vi invitert representant fra Folketinget for å fortelle om «Folketingets øl laug» og i tillegg har vi invitert et spennende bryggeri som skal fortelle om sin gründervirksomhet, produksjon og som vil servere smaksprøver.

På møtet ønsker vi også at det velges et styre for klubben, som får ansvaret for videre drift. I tillegg skal vi vedta vår formålsparagraf. Forslaget lyder:

«Klubbens formål er å fremme kunnskap om og nytelse av øl av høy kvalitet, som er brygget i Norge. Klubben vil bidra til opplysning og debatt om aktuelle ølpolitiske spørsmål og arbeide for å fremme en ansvarlig drikkekultur med fokus på måtehold. Dessuten vil klubben skape rammer for et godt og hyggelig samvær mellom klubbens medlemmer på tvers av partipoliske linjer.»

Vel møtt til hyggelig kveld!

Vennlig hilsen
Ulf Leirstein

Rundt 40 representanter, fra alle parti med unntak av Miljøpartiet de grønne og, av en eller annen grunn, Senterpartiet meldte sin interesse, men på grunn av stor arbeidsmengde frem mot sommerinnspurten var det kun halvparten som hadde mulighet for å stille.

Petter Nome (BROD) og Sveinung Rotevatn diskuterer øl.
Foto: Stortingets Øl-klubb

Passende nok hadde nestoren innen norsk håndverksbrygging, Nøgne Ø det kompromissløse bryggeri, blitt invitert til stiftelsesmøtet. De presenterte syv av sine øl sammen med passende mat og gav en liten innføring i det å drive bryggeri i Norge i dag.

Klubben ble offisielt stiftet og dens eksistens er godkjent av Stortingspresidenten. Navnet ble ganske enkelt Stortingets Øl-klubb og fokuset skal selvsagt være på norsk øl. Det var og enighet om at dette er en arena der fornøyelse og arbeid kan blandes, ved at en kan lære om næringen så vel som å lære om øl, nyte godt øl og hverandres selskap. Skei Grande, som antagelig er den stortingspolitikeren som har besøkt flest bryggerier, ønsket å få i gang en konkurranse om hvem som klarer å besøke flest bryggerier fra nå av. Om den hansken blir tatt opp vil bare tiden vise, men vi er absolutt for at politikerne kommer seg ut blant vanlige folk og bryggere. Når det etterhvert går opp for Senterpartiet at ølbrygging er distriktspolitikk i praksis er det håp om at de og melder sin interesse.

Krativ leder hos Nøgne Ø Edvard Hortemo gir representantene en grundig innføring i produktet.
Foto: Stortingets Øl-klubb 

 
 

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle #olportalen #utvidhorisonten  #Stortinget #Nøgne

Tre øl til helgenDet går mot helg og dette er en tid da jeg gjerne ser den typiske familiefaren stå i butikken med den obligatoriske 6-pakningen og et lett søkende blikk i ølhyllene. Det gjelder å finne de to-tre spesielle ølene han virkelig skal kose seg med. Varianten på Vinmonopolet er til forveksling lik. Med 3-literen med vin på plass i kurven letes det etter et par øl som kronen på verket. Jeg påberoper meg absolutt ikke å ha fasiten på hva disse nevnte herrer, eller damer, bør putte i kurven, men tillater meg å komme med noen anbefalinger. 

Lervig, Hoppy Joe, 4,7%

Dette er et øl som passer for dem som liker, eller i alle fall ikke misliker, humle. Fargemessig er det nær en bayer, men det at det er en ale og humlingen gir en ganske annen smak og munnfølelse. Jeg vil allikevel påstå et de som er glad i en bayer nå og da bør teste denne. Matmessig passer den til rødt kjøtt. Gjerne stekt eller grillet, og den har og nok sødme til å matche et asiatisk måltid. Det siste er som kjent en utfordring med vin.
Hoppy Joe er et øl jeg stadig kommer tilbake til og for meg passer det like godt til tippekampen som til den nevnte maten. Jeg kan og gjerne nyte en etter lørdagsdugnaden. For en som har all sin erfaring fra lys lager (pils) og butikkvarianter av (india) pale ale kan den imidlertid bli litt i kraftigste laget som ren tørstedrikk.

Kinn, Saison Ekstra 7,5%

Et øl som nok ikke er helt typeriktig, men mer bestemt av Vinmonopolets forespørsler ut i markedet, men det betyr egentlig ingenting når ølet er så godt som dette. Saison er en ølstil med lav bitterhet og sammen med det lette krydderpreget blir den en god match for sjømat. Ekstraen er i så måte ikke noe unntak. Den passer godt til de fleste typer hvit fisk og selvsagt til reker og skalldyr.
Kinns 0,75 flasker er som skapt for å dele og tar seg godt ut på middagsbordet, men jeg nyter lett en slik alene. Dette er imidlertid noe en ikke bør hive seg i gang med som første vandring i ølets forunderlige verden. Den ene flasken inneholder tross alt nesten like mye alkohol som fire flasker standardisert lys lager (pils), og da kan det være greit å ha noen å dele med for den som er vant til å telle seg frem til når en har fått nok.

Nøgne Ø, Porter 7,0%

Porteren fra Nøgne Ø var min første skikkelige forelskelse i ølverden og er en øl jeg vender tilbake til med ujevne mellomrom. Om en ønsker å matche dem med mat er det naturlig å se mot dessert og søtt snacks. Til mørk sjokolade eller en solid sjokoladekake passer den glimrende og den er heller ikke helt borte til bløtkake. Den egentlige humlemengden og beregnet bitterhet i dette ølet vil nok overraske mange, men den har samtidig så mye restsødme at det aboslutt ikke oppfattes bittert.
Som de andre ølene her, og egentlig alt øl jeg har kommet over, kan den like gjerne nytes uten mat til. Den passer da best etter at solen har gått ned og roen har senket seg i heimen, eller kanskje til solnedgangen?

 

(india) er satt i parantes fordi mye av det som selges under navnet IPA i realiteten er pale ale, og gjerne ikke spesielt høyt humlet pale ale heller.


#Nettavisen #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle #olportalen #utvidhorisonten #Kinn #Lervig #Nøgne