hits

mars 2016

Den misforståtte ølstilen

 

En samling norskbrygget bitter
 

For noen uker siden traff jeg en gammel studiekamerat på en ølbutikk. Han har tydeligvis fått med seg min interesse for øl og spurte om jeg hadde noen anbefalinger. Noe av det første jeg foreslo av Nøgne Øs Bitter. Dette ble raskt besvart med at han ikke var så glad i de veldig bitre ølene. Der og da gikk noe opp for meg. Denne misforståelsen er antagelig en av grunnene til at en av ølstilene jeg virkelig setter pris på er så vanskelig å finne på butikkene rundt omkring i landet, og til at det som kommer på Vinmonopolet av bitter og ESB (Extra Special Bitter) gjerne forsvinner fra utvalget nesten like raskt.

La meg begynne med det grunnleggende. Øltypen Bitter er ikke spesielt humlet og ikke spesielt bitter på smak. Den nevnte Nøgne Ø Bitter, som faktisk er en av de bitreste på markedet, klokker inn på 30 IBU (International Bitter Units). Kinns Jubileum nøyer seg med forsiktige 15 IBU. Til sammenligning har 7 Fjells Småtøs (Blonde) 28 IBU og Lervigs Lucky Jack (Pale Ale) 45 IBU. En standardisert norsk pils ligger rundt 20 IBU.

Her skal det sies at beregnet bitterhet ikke forteller alt og den opplevde bitterheten påvirkes av restsødmen i ølet. Litt forenklet kan en si at det blir som salt og sukker i maten. Du merker godt 1,3% salt i Sørlandschipsen, mens søtheten i Kellogg's Corn Flakes skjuler godt at den inneholder nøyaktig samme saltmengde.

Bitter er egentlig en variant av Pale Ale og navnet skriver seg tilbake til en tid da de fleste øl var både mørke og søte. Når de amerikanske variantene av ales nå har skyllet inn over oss og totalt endret hva vi oppfatter som bittert øl kan navnet lett bli misvisende. De overlevende engelske variantene har i tillegg blitt utsatt for mye av den samme behandlingen som vår lyse lager ("pils"). De har blitt presset smaksmessig for å få ned prisen og navnsettingen har vært noe tilfeldig. Det siste gjør at en ikke alltid klarer å skille engelsk Bitter, IPA og det enda mer uklare Pale Ale fra hverandre. Noen av de engelske har imidlertid overlevd og det har etterhvert kommet til nye som er verdt å smake, i England og her hjemme.

Tar du med deg en anstendig Bitter får du et øl som lettest beskrives som "tilbakelent" og som har en god tilpasningsevne til mat. Humlene som brukes gir det en rund og fin avslutning med jordnære toner og er den skikkelig laget hviler dette på en lett behagelig maltsødme.
 
 
Studiekompisen tok forøvrig kontakt et par dager senere. Han var fornøyd med min anbefaling og regnet med at det kom til å bli mer bitter på ham fremover. Min oppfordring er derfor at du tar med deg en neste gang du er på butikken eller Vinmonopolet og gir den en sjanse. Om du ikke klarer dette på egenhånd får jeg heller komme tilbake med noen konkrete anbefalinger.

 

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle #olportalen #utvidhorisonten #bitter