hits

februar 2018

Finansavisen som mikrofonstativ

Norsk bryggerinærings selvutnevnte redningsmann er ute på nye eventyr og Finansavisen stiller to sider til disposisjon som ren annonse for hans aksjeemisjon. Her får Henning Thoresen boltre seg fritt og fortelle at han skal ta opp konkurransen med Heineken og Carlsberg.

For dem som ikke kjenner til Thoresen kan jeg gi en liten oppsummering av det jeg her fått med meg. Han har sin bakgrunn i vin og skapte overskrifter i norsk media fordi han gjorde gode penger på å selge årgangsvin på auksjon på Sotherby's i London. Neste opptreden i media kom da vinfondet han drev kollapset totalt og forbannede innskytere jaktet på sine penger, eller sin vin. 45.579 flasker av hans egen årgangsvin dekket etter sigende advokatregningene hans i den sammenheng. 

I ølsammenheng dukket han først opp som grunnlegger av Sagene Bryggeri. Det var ikke måte på hvor stort dette skulle bli og selvsagt skulle det eksporteres. Det vi så til det var stort sett en halv pall øl som ble sendt til filmfestivalen i Cannes som ren markedsføring. I Sagene-sammenheng hevdet han gjentatte ganger at han dette var Oslos første bryggerietablering på ca. 100 år, at Ringnes ikke var et Oslo-bryggeri lenger og at det var derfor han skulle ta opp konkurransen med dem. Dette mens bryggeriet kun bestod av 3-4 kontoransatte og fikk brygget alt sitt øl i Arendal, samtidig som Ringnes hadde rundt hundre personer med stt daglige virke innenfor bygrensen.

Som han siteres på i artikkelen har han nå solgt seg ut av Sagene, men det skjedde ikke fult så ryddig som han gir inntrykk av. Blant annet på grunn av hans "litt" negative holdning til andre bryggerier. Han forsøkte forøvrig senere å ta hevn over de andre aksjonærene ved å få Rema med på en forholdsvis fiendtlig overtagelse av Sagene Bryggeri. Rema skjønte etterhvert tegningen og gikk for et litt mer vennskapelig samarbeide med Sagene. Forsøket på overtagelse har forøvrig vært dekket av Finansavisen.

Så langt kan jeg ikke finne et eneste bryggeri som har gått inn på ren drift (salg av øl) med Thoresen på eiersiden, men nå får han altså fritt spillerom over to sider i Finansavisen for å fortelle at: Det er store penger i å eksportere norsk øl til Japan og USA, norsk øleksport skal tidobles, han skal ta opp konkurransen med Heineken og Carlsberg. Alt dette skal i tillegg gjøres med norske lønninger og det ekstra leddet han legger på når han får ølet brygget hos andre. Det høres ut til at det bare er å hive seg på å bli rik sammen med ham. Om en da får noen aksjer, for "interessen er veldig stor. Det er nesten slik at vi må holde igjen litt".

Reporteren har ikke stilt et eneste kritisk spørsmål. Ville det ikke vært naturlig å stusse litt over hvorfor han måtte ta kontakt med Finansavisen for å fortelle om dette eventyret før en eneste flaske øl har nådd markedet, dersom det går så overveldende med aksjesalget? Ville det ikke vært greit med et lite spørsmål om hvorfor 2016 regnskapet til Det Norske Øl AS først nådde Brønnøysundregistrene for knappe to uker siden, nesten et halvt år etter fristen? 

Dette ble riktignok først lagt ut under "Mat og drikke", men når det i tillegg kommer en forkortet versjon via Hegnar.no/Finansavisen sitt samarbeid med Dagbladet fremstår det rett og slett som om de bejubler disse luftige planene og anbefaler leserne å investere.

Jeg hadde faktisk forventet bedre av Finansavisen.

 

PS

Thoresen hevder det er det norske vannet som er den viktige faktoren som skal gjøre hans lyse lager så mye bedre enn den utenlandske. De som lurer på om dette er nok til å få Japanere og Amerikanere til å betale mer for ølet kan selv gjøre en liten test. Kjøp inn Heineken på flaske og boks og sammenlign dem. Den ene er brygget her i landet og den andre er importert.

 

PS PS

Jeg begynte i går på en liten sak med tittelen "Bør du kjøpe aksjer i et bryggeri?" Der har jeg skrevet ned flere "faresignaler" som passer med dette oppslaget.
Her er et av dem:

"Vi skal bli det neste store!"

Glem det. Dette skjer ikke med et bryggeri som må ut og hente finansiering på størrelse med vinterferiebudsjettene til enkeltpersoner de ikke har noe forhold til i utgangspunktet. "Det er en jungel der ute" og det trengs solide økonomiske muskler om en i det hele tatt skal nå topp 10 av norske bryggerier.

Nei, jeg er ikke spåmann.
Salgstriksene til dem som vil gjør penger på en bransje de egentlig ikke er en del av er slett så forutsigbare. 


 


Følg meg gjerne
på Facebook

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal
#humle #olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Pils en sjelden gang

Foto: CC Jan Kukačka via Flickr

Jeg drikker ikke mye lys lager (pils) lenger. Det kan gå måneder mellom hver gang. Derfor er jeg også spesielt nøye på hva jeg velger når jeg først skal drikke slikt øl. Det kan bli en variant fra en av våre småbryggerier, men som regel ender jeg opp med Pilsner Urquell. Både fordi den er en av de beste innen sjangeren og fordi den er tilgjengelig i de fleste dagligvareforretninger.

Urquell holder til i Plzen, byen som har gitt ølstilen navn. Bryggeriet ble stiftet i 1838 og det jeg nå har i glasset blir regner som urpilsen. Selve utgangspunktet for det meste av lys lager som nytes og fordøyes i verden i dag.

Strågul og vakker i glasset med en flott skumtopp.

Dufter av malt, korn, tørket gress, nybakt fint brød, fruktskall og noen flyktige blomsterdufter. Her kan en kose seg med å utforske duftene en stund.

Det første som slår en med smaken er søtheten. Den er klart til stede, men er langt fra overveldende. Korn og malt er klart til stede og gir ølet en solid kropp. De følges av fruktighet og et lett, men tydelig tilstedeværende, bitterhet. Slipper en til litt luft er det tørkede gresset der fortsatt. Det har følge av et lett krydderaktig preg. Ettersmaken avslører at bitterheten ligger en del høyere enn på standardisert nordisk pils. 

Når det gjelder mat snakker vi her om et skikkelig all round øl. 


 

Tidligere anbefalinger:

Kinn - Vestkyst
Lervig - Konrdad's Stout
Nøgne Ø - Porter

 


Følg meg gjerne
på Facebook

 

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Mer øl for mørke kvelder

Enkelte øl har jeg sterkere forhold til enn andre. Ukens anbefaling er absolutt et slikt. Det er rett og slett ølet som fikk meg til å åpne øynene og se hvor mye godt øl som finnes i verden. En historie jeg fortalte i mitt første blogginnlegg her på Nettavisen.

Som Kondrad's Stout er dette et øl jeg mener passer best til høst, vinter og tidlig vår, uten at dette forhindrer meg fra å sitte på terrassen å nyte det en sen sommerkveld.

Nøgne Ø, Porter

Ølstilen porter har sitt navn fra de varefraktende havnene (portene) i London, der arbeiderne drakk mørkt kraftig øl som en energikilde for å klare det harde arbeidet. Porter er også tett knytte til stout at du vil slite med å finne en brygger som kan gi deg en kort forklaring på forskjellen, uten at dette hindrer selvutnevnte eksperter å gi sterkt forenklede forskjell basert på røstet malt og alkoholstyrke.

Enkelte beskriver denne som mørk brun, men for meg er den ganske enkelt sort. Skummet er lysebrunt og fristende. Dufter av kaffe, sjokolade, lær og mørke frukter. En slik miks som jeg kan sitte lenge og sniffe på før jeg tar en eneste slurk. I munnen føles den fyldig, nesten kremaktig, men samtidig temmelig tørr. Her kommer den mørke malten mer frem i sin originale form, mens det jeg fant i duftene leker rundt i munnen.  Ettersmaken er en ren forlengelse, med et lite tillegg av tørrhet etter humle og alkohol.

ABV  7%
IBU  30
Anbefalt 9 - 14 °C
NOK 48,90
Varenr. 7953002 på Vinmonopolet

Det er og verdt å nevne at Nøgne Øs øl som kun har sine navn etter en ølstil er bryggeriets grunnleggende tolkning av denne stilen og dermed et godt sted å begynne å utforske forskjellige ølstiler, uten å måtte sortere i hybrider og mengder av snodige tilsetninger.

 

Tidligere anbefalinger:

Kinn - Vestkyst
Lervig - Konrdad's Stout

 

 

 


Følg meg gjerne
på Facebook

 

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Anbefaling: Øl til mørke vinterkvelder

Det er vintertid. Solen går ned før mange av oss har fått middagen i seg. Det er sesong for å se mørkt på det, i alle fall på ølfronten. Vi trenger en mørk og kraftig øl med smaker som varer lenge. En øl som fyller nesen med dufter, munnen med herlige smaker og sinnet med fred. Det er tid for de mørke ølene.

Det er inn å blande både det ene og det andre i mørke øl. Alt fra litt kaffe og vanilje, via ukjente bønner til penger og pizza, om en da ikke skal få dem til å smake kakedeig. Jeg er imidlertid en enkel mann og foretrekker øl som smaker - nettopp øl. Ukens anbefaling er en slik. Den gjemmer seg for tiden litt bak alt det fancy bryggeriet finner på, men er absolutt i stand til å stå på egne ben.

Lervig Konrad's Stout

Dette er et av de første, om ikke det første, "polølet" bryggmester Mike Murphy hadde suksess med etter at han kom til Lervig og Stavanger. Vi snakker om en skikkelig solid stout. (Solid er forøvrig synonym for stout/staut, men det er en annen historie.) For dem som er nøye på terminologi er undergrupperingen "Russian Imperial Stout", der imperial kommer av at alkoholstyrken er over 7-8%.

I glasset er Konrad mørk brun, på grensen mot sort, med et skum som har fått litt brunfarge fra brygget. Aroma av røstet malt, karamell, sjokolade og lær. Som passende for stilen inntar humlen en birolle, men en kan merke at den er der. Smaken går i de samme sporene som duften og det hele avsluttes med en lang herlig ettersmak, der lær og kaffe er i fokus. 
Virkelig et øl å kose seg lenge med.

Passer best alene, men også til mørk sjokolade, solid sjokoladekake, fiken og dadler.
Du kan gjerne utfordre den med andre desserter.

ABV:  10,4 %    
IBU:   70 
Anbefalt:  10-14 °C (men begynn gjerne laver og opplev hvordan den åpner seg og slipper frem forskjellige smaker etterhvert som temperaturen går opp.)
NOK: 74,90
0,33 l
Varenr. 9302602 på Vinmonopolet

Bitterheten (IBU) kan virke høy, men husk at denne balanseres mot sødmen i ølet og at ølet dermed ikke fremstår bittert.

OK da, det hender jeg velger denne om sommeren og

 


Tidligere anbefalinger:

25.01.18 Ukens anbefalte
 

 

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund