hits

januar 2018

Whisky og Øl i Bergen


Foto: Wally Gobetz, CC Flickr (Croped)

Dersom du har litt interesse for maltbasert drikke er utvilsomt Bergen det rette stedet i helgen. Der arrangeres Whisky & Beer festival for fjerde gang fra torsdag til søndag. Festivalen har en forgjenger med navn Whisky Meet. Denne ble til på Grand Terminus, mens primus festivalmotor Frode Harring jobbet der, og nå har han tatt festivalen med seg tilbake til opprinnelsessted. Noe han hevder vil gi en bedre totalopplevelse.

Festivalen har hovedrom og utgangspunkt i Terminus Hall, men andre deler av hotellet vil og bli tatt i bruk. Foajéen og Forum vil bli brukt som messeområde, mens Forskjønnelsen, Welhaven og Bull vil bli brukt til smakinger. Dette med smakinger (forelesninger der en får smaksprøver av varene det snakkes om) er noe Whisky & Beer festival er gode på. Her kan en lære mer, og smake på; Whisky fra Cadenhead, Laphroaig, Glengoyne, Glenlivet, Ardbeg og flere, og øl fra Firestone Walker, 7 Fjell og ikke minst Oud Beersel. Sistnevnte sender sjefen sjøl, Gert Christiaens, til en Lambic Masterclass. Gert holder i tillegg sin første ølmiddag på norsk jord på Bare Vestland 1. februar. Noe som bare må bli spennende.

I fjor holdt jeg foredraget "IPAens historie baklengs", men i år nøyer jeg meg med å plukke ut det jeg finner mest spennende av de 300 - 400 ølene som er tilgjengelig og muligens et par av de 350 - 400 forskjellige whiskyene, men uansett hvordan en snur på det blir det sosiale det viktigste. Det å rusle rundt å treffe gamle kjente, bli kjent med noen nye og se hvordan folk i forskjellig alder koser seg og diskuterer sin felles interesse.

Mer informasjon om festivalen finner du her og billetter kan kjøpes her.

 


PS
Dersom du ikke allerede er i nærheten av Bergen ryktes det at Norwegian, SAS og Widerøe flyr dit, NSB og Norway Buss Ekspress kjører dit og Hurtigruten har endestopp der. Det bør med andre ord være mulig å komme seg frem.
ds

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal
#humle #olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Ølrevolusjonen er over

Vi har hatt en såkalt bryggerirevolusjon i Norge. Lærere har forlatt kateteret til fordel for meskekaret. Ingeniører har snudd ryggen til skrivebordet og vendt oppmerksomheten mot maltkvernen. Økonomer har lagt kontobalansene bak seg og i stedet prøvd å balansere oppskrifter. Selvutnevnte øleksperter har fortalt skrøner om hvordan IPAen oppstod, hvorfor det kalles stout og fortalt oss hvilket øl som er det eneste som passer til pinnekjøtt. Vi har fått servert radio-nyheter om «Indisk Blekøl» og lest om øl som vist nok er brygget på humle. Men nå er revolusjonen over.

Lokalbutikkene har et såpass utvalg at en kan finne godt øl til de fleste retter og anledninger. Vinmonopolet har ansatt en ølansvarlig. Restauranter med hvite duker har fått egne ølmenyer. Kokker, av den typen som kan finne på å si at maten mangler «litt mortet flaksalt», har begynt å interessere seg for øl. Reiselivsmagasinene har begynt å anbefale bryggeribesøk rundt omkring i verden. Vi har fått norske humledyrkere. Musikkfestivaler har barer for «spesialøl». Rockeband lanserer egne øl i forbindelse med plateslipp. Vinanmeldere sniker inn en og annen øl i sine spalter. Det er dannet ølklubb på Stortinget. Vi har fått norske maltdyrkere. Øl blir omtalt og smakt på frokost-TV. Bryggere har begynt å få tilnærmet normale arbeidsuker. Det har blitt gitt ut egen quizbok om øl. Vi har så mange ølfestivaler at bryggeriene har begynt å si nei til å stille opp. Vi har fått tegneserier om hjemmebrygging.

Tradisjonelle bryggerier har begynt å kjøpe opp småbryggerier. Høyskoler har tatt brygging inn som fag. Vi har fått motebølger innen brygging. Journalister har sluttet å bruke kjendiser for å få promotere juleøltester. BI-studenter har begynt å gjøre prosjekter basert på bryggeribransjen og småbryggerier. Realitykjendiser begynner å få sine egne øl. 2 av 3 småbryggerier går med underskudd. Vi har begynt å importere bryggeridirektører. Vi har begynt å eksportere øl igjen. Kaffekonger har begynt å investere i bryggerier. Bryggerier kjemper daglig om plass på sosiale medier. Vi har fått «bryggerier» som ikke gjør annet enn å bestille etiketter og sette dem på øl andre brygger for dem. Reklamereglene brytes daglig. Bryggerifanklubbbene har inntatt Facebook.  Vi har fått investorer som ber om dine og mine penger for å investere dem i en bryggeribransje de helt tydelig ikke kjenner godt nok. Folk har begynt å spørre hvor de finner øl fra sitt lokale bryggeri når de skal på utenlandsreise. Kjendiser har begynt å investere i bryggerier etter råd fra gode(?) venner. Politikerne vil «legge til rette» for småbryggeriene.
 

Ølrevolusjonen er død
Leve ølrevolusjonen

     

 

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal
#humle #olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Ukens anbefalte

Vestkyst har vært det mest solgte bryggede ølet på Vinmonopolet i flere år. Dette er ikke tilfeldig for vi snakker her om et solid brygget øl. 

Ølstilen IPA (India Pale Ale) bør være kjent for de fleste med et snev av interesse for øl. Historiene om hvordan stilen har blitt til har nok ikke alltid vært like tett på sannheten, men en ting er det ikke tvil om: Dette er et øl som har som opprinnelse i England. Dette har Kinn og Espen Lothe tatt utgangspunkt i og Vestkyst er brygget med engelsk gjær. "Wyeast 1318 London ale III" for dem som er spesielt interessert. Dette er en gjær som lar noe av maltsødmen bli igjen og vi får dermed en god balanse mot den forholdsvis kraftige humlingen (Centenneal, Simcoe, Zeus og Amarillo). 

Før en kommer så langt som til å smake på ølet finner vi duft av sitrus, tropiske frukter og en lett karamell. Dette kan variere litt fra batch til batch. Vi snakker tross alt om et hångbrygget øl med forholdsvis mye humle og duftene er temmelig flyktige i denne sammenheng. Smaken går mot grapefrukt og barskog, med de omtalte fruktene lekende i bakgrunnen. Som nevnt lenger oppe er dette et øl som etter dagens standard er godt balansert.

Drikk den alene eller til en solid burger. Jeg har også drukket den til røkt pinnekjøtt og godkjent mitt eget valg.

ABV:   7,0 %    
IBU:   60   
Anbefalt:  8-12 °C
NOK: 105,-
Varenummer: 9206701 på Vinmonopolet

Jeg satser på flere anbefalinger fremover, men kan nok ikke love at det blir hver uke. De vil heller ikke bli like nerdete når det gjelder detaljer om gjær og humle som denne er.

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund