hits

Bok

Forfatter, jeg?

Forfatter. En slik som har som eneste jobb å skrive. En som setter seg ved skrivemaskinen og skaper historier som får andre til å drømme seg bort. Historier som diskuteres på radio og TV. Historier som kan ende som film. I min barndom var dette mitt bilde av en forfatter. Dette har selvsagt endret seg gjennom årene, men fikk først et skikkelig skudd for baugen da jeg plutselig kunne kalle meg forfatter selv.

Rett skal være rett, jeg har ikke skrevet noen roman, og kommer neppe til å gjøre det noen gang heller. Jeg har konsentrert meg om faglitteraturen. Den lette delen av den. Jeg har skrevet quizbok. Ølquizbok.

Egentlig hadde jeg ideen selv for en tid siden, men forkastet den som litt for sær og nerdete. Det måtte en annen ølnerd til for å få det hele i gang. Knut Albert Solem tok kontakt og lurte på om vi ikke skulle skrive en quizbok sammen. Han hadde til og med forlag på plass. Vanskelig å si nei da og bok ble det. En bok vi i all hovedsak skrev på hver vår side av landet. Han i Oslo og jeg i Bergen, før vi møttes en helg og fikk de siste bitene på plass.

Vi ble tidlig enig om et oppsett der vi først organiserer spørsmålene etter tema. Tema som "øl og sol", "øl og lover", "brygging", "øl i Danmark", "sure miner" og en del flere. Deretter grupperte vi etter vanskelighetsgrad. Noe som kan være en utfordring når potensielle lesere har forskjellig innfallsvinkler til stoffet. Vi prøvde oss med nivåene "Ølnyter", "Ølelsker" og "Ølnerd", der den første skal være lettest og vi utvilsomt tilhører den siste, selv om vi neppe kan svare alle 1008 spørsmålene uten å "spørre en venn". Den observante lurer nå på hvorfor jeg skriver 1008 spørsmål når det står 1152 på bokens forside. Forklaringen på dette er enkel. Vi la til grupper med spørsmål om "Alkoholfritt" og "Annen alkohol" slik at også de som ikke er spesielt glade i øl kan være med på en quizrunde. Disse er selvsagt også delt inn i vanskelighetsgrader, med 6 spørsmål under hver vanskelighetsgrad. Noe som passer forunderlig godt med en terning.

Om du skulle ha såpass interesse av øl at dette kan være noe for deg finner du boken antagelig boken i en bokhandel nær deg og du skal heller ikke bli veldig sjokkert om den dukker opp i kiosker og dagligvarebutikker frem mot jul. Vi snakker tross alt om en paperback til 169,-, som ikke velter ukens matbudsjett budsjettet.

Til helgen er det farsdag og jeg våger påstå at de fleste fedre vil være mer fornøyd om han får denne boken enn enda en kopp med "Verdens beste pappa". Med mindre poden har malt dette på selv da, men da kan en jo selvsagt slå til med to gaver eller vente med den ene til jul.

200 bøker på døren, for salg på festivaler og lignende, var en ny opplevelse.

Første anmeldelse av boken finner du på hverdagsnett.no

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #bok #ølnerd #ølhund

ØL Guiden


Det vil være å lyve å si at denne boken er dyp og kompleks, men så er det heller ikke det den utgir seg for å være. Ølguiden er rett og slett en oversikt over norske øl. Ikke en komplett oversikt, men aboslutt den mest omfattende som er å få tak i. Første begrensning er øl som ikke er allment tilgjengelig på flaske eller boks. Det meste av sesongølet ser ut til å være tatt med, mens one-offs, disse som kun brygges en gang, fornuftig nok er utelatt. Totalt blir dette da 752 norske øl, med kort omtale av hver enkelt.

Utvalget stemmer dermed greit med hva den jevne forbruker kan vente å få tak i. Riktignok med litt mer innsats enn å stikke innom nærmeste dagligvareforretning, men slett ikke umulig. Om en vil kan en da vurdere hver enkelt øl og fylle ut kort omtale eller karakter for Aroma, Farge, Smak, Ettersmak og Konklusjon. Kort og greit et godt verktøy for å bli bedre kjent med norske.

Dette er i mine øyne et hendig verktøy for den som vil ut og oppdage det norske ølmangfoldet, samtidig som h*n utforsker og utfordrer sin egen smakssans. Selv føler jeg at jeg er kommet litt lenger i min ølnerding, men mine venner skal ikke se bort fra at en slik kan dukke opp under treet til jul.

ØL GUIDEN
Knut Albert Solem
ISBN: 978-82-8211-502-5
384 sider
Paperback
Vega Forlag
kr. 199,-#Nettavisen #Nablogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #bok #guide

En bok om historien for historien 

En bok om gårdsøl. Kan det være noe spennende eller blir det bare det samme vi har lest før om igjen?

 

Jeg intervjuet Lars Marius Garshol for Ølportalen i 2014, om en bok han da gav ut om litauisk øl og bryggetradisjoner. På spørsmål om det ville komme flere bøker sa han da:

Å skrive en bok er mye jobb,
så jeg har ikke lyst til å love noe,
men det må jo nesten bli en bok,
eller kanskje til og med flere bøker,
om gårdsøl. Jeg holder fortsatt på
med å sette meg skikkelig inn i kildene,
og har ikke helt funnet ut av hverken
vinkling eller antall bøker ennå.
Men det kommer høyst sannsynlig noe, ja.

To år senere er boken her og den har fått tittelen "Gårdsøl, det norske ølet". Lars Maruis er en grundig mann. Bak denne boken ligger det en rekke turer rundt omkring i norges land. Han har besøkt brygghus, kjellere og såinnhus*. Han har diskutert med gamle og unge bryggere. Han har vært med å brygge og smake. Etter flere års leting i gamle arkiver, reiser landet rundt og diskusjoner med bryggere er han i dag den personen som kan mest om ølbryggingstradisjoner i kongeriket Norge. 

Selve boken er bygget opp med vekselvise kapitler med nærmest reisefortellinger, der steder, mennesker og tradisjoner beskrives, og mer tekniske og historiske kapitler. Kombinert med forfatterens gode penn, som gir en informativ tekst med god flyt, er dette både lett og god lesning. En får rett og slett informasjonen om de forskjellige temaene inn i passe doser. Boken er absolutt ingen lærebok i brygging. Kan en allerede brygge vil den imidlertid gi mange gode innspill. Noe av det som er beskrevet kan lett testes i hjemmebryggeroppskrifter og de mer ekstreme kan prøve seg på de gamle bryggemetodene. Enkle, gode illustrasjoner gir også god oversikt over gamle teknikker. Disse varierer forøvrig langt mer fra sted til sted enn det jeg så for meg.

"Mariaue kalla me dette i Honndalen", sa Terje. Jeg undert meg fælt på dette navnet. Det med øyet er lett å forstå, for boblene i starten kan se ut som øynde. Men hvem er Mari? Løsningen fant jeg i ordboka til Ivar Aasen: Det er jomfru Maria. Så ordet må gå langt tilbake i historien.

Jeg aner ikke hvordan Bibliotekenes Innkjøpsordning fungerer for slike bøker, men det vil være en skam om denne boken ikke blir tilgjengelig for flest mulig lesere. Jeg tenker da først og frmst på de som kommer etter oss, for vi snakker om en bok som dokumenterer tradisjoner med røtter tilbake til førkristen tid. Et arbeid som er så solid at det ville holdt til minst en universitetsgrad om forfatteren hadde angrepet det på den måten. Det skal vi muligens være glade for at han ikke gjorde, for en akademisk rapport ville neppe blitt så lettlest, selv med Garshols lette fine penn. 

Da spannet var fullt, sa Carlo at det måtte vi helle tilbake på rosten."Hvorfor det?" spurte jeg selvsagt. Nei, det visste Carlo ikke, men slik gjør man det.

Er det så ingenting å trekke for her? 
Vel om jeg må påpeke en liten svakhet blir det bildene. De er ikke dårlige, spesielt om en har i bakhodet at de i stor grad er tatt i kjellere og mørke brygghus. Profesjonelle bilder kunne antagelig ha løfte boken ytterligere, men samtidig understreker bildene den lette reisefortellende stilen og det uhøytidlige møtene på gårdene rundt omkring. Det kan dermed være at for glatte bilder ville gitt en uønsket motsetning.

Gårdsøl, det norske ølet bør være å finne under juletreet for mange som er interessert i øl, historie, tradisjoner eller bare reiser i Norge. Selv skal jeg plukke frem mitt anmeldereksemplar flere ganger. Noen ganger for tips til egen brygging, andre ganger for å fantasere over hvordan mine forfedre brygget sitt øl. Jeg er tross alt av bondeslekt, som de aller fleste av oss.

GÅRDSØL, det norske ølet
Lars Marius Garshol
ISBN 978-82-02-51746-5
160 sider
Cappelen Damm
kr. 379,-

#Nettavisen #Nablogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #bok #gårdsøl 

 

* Såinnhus er trønderske spesialhus for malting av korn. Mer om dette i boken.

PS
Du finner et intervju med Lars Maruis på Vestkast.
ds

-

Når damer prøver å lage ølbok


"Damer og øl". Det høres ut som en dårlig invitasjon til en bytur. Gjerne fra din kompis den evige ungkaren, mens du ser for deg alt for mye øl og tilsvarende lite damer. Her er det imidlertid tittelen på en bok. En bok skrevet av damer for damer og som begynner på denne måten:

Damer og øl. Det beste i livet, mener mange menn.
Vi krangler ikke på det. Denne boken handler om begge deler.
Spennende, smaksrikt øl - og alle de bra damene
som kjenner bryggets hemmelighet.

Da jeg hørte om prosjektet så jeg for meg alt fra ukebladartikler i bokformat til et kampmanifest for kvinnesaken. Den er nok tettere på det først nevnte enn det sistnevnte, men først og fremst handler den om øl, ja og så damer da. 

Det jeg først legger merke til er den lette fine tonen det hele er skrevet i. Overskrifter hinter til filmer og sanger og er generelt lette, men samtidig forklarende. Det hele er krydret med flotte, og til dels uventede, bilder. Jeg sitter rett og slett med en følelse av at de tre damene snarere flørter med meg enn prøver å lære meg noe. Og hvilken mann liker ikke å bli flørtet litt med?

Bokens første 220 sidene omhandler egentlig alt jeg kan se for meg at en trenger ved en innføring i ølets verden. Jeg savner rett og slett ikke en eneste vinkling. Øltyper, ølglass, øluttrykk, ingredienser, glimt fra historien, ølgaver, øl kontra vin, lyninnføring i brygging og en del mer er dekket. Som Rolv Bergesen sa da vi spilte inn en omtale om denne boken for Veskast:

Dette er en ølbok slik tidligere ølbøker skulle vært skrevet.

Selvsagt kan en ikke grave seg veldig dypt ned i et så omfattende og variert tema på vel 200 sider, men det skal da heller ikke være meningen med en slik bok. Det gis rikelig nok informasjon til at leseren har et godt grunnlag til å utforske ølets verden på egen hånd, eller fortrinnsvis sammen med andre. Øl er tross alt en sosial drikk. 

Den første delen har i tillegg til den nevnte informasjonen små portretter av noen "øldamer" og miniintervju med enda flere. Her er det en klar fordel at en har tatt seg bryet med å tilpasse spørsmålene til hver enkelt av damene, i stedet for 5-6 standardspørsmål

De siste knappe 100 sidene er viet oppskrifter og forslag til kombinasjoner av mat og øl. Jeg har, naturlig nok, ikke fått anledning til å teste ut disse oppskriftene, men de ser like solid gjennomarbeidet ut som resten av boken og jeg kommer til å plukke dem frem neste gang jeg vil lage en skikkelig god middag. 

Jeg koste meg rett og slett da jeg leste boken og i tillegg lærte jeg et par nye ting. Anbefalingen blir derfor å sette boken på ønskelisten til jul, eller kjøpe den selv om du ikke har tålmodighet til å vente, uansett om du er dame eller bare generelt interessert i damer og øl. Er du mann og ikke tøff nok til å ønske deg en bok med denne tittelen får du heller kjøpe den til mor, søster, kone eller datter og snike deg til å lese når de er ferdig med den.

DAMER OG ØL
Inger Lise Uhlen, Hilde Hummelvoll
Ingunn Larsen
ISBN: 9788241912887 
296 sider
Vigmostad & Bjørke
Kr. 369,-


#Nettavisen #Nablogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #bok #damer


PS
Dersom du klikket for å sjekke hvilke negative kommentarer jeg hadde klart å lire av meg om damer og øl fungerte overskriften helt etter hensikten ;-)
ds

Ølboka som antagelig er for vanskelig for deg.Javel, så du trodde du kunne mye om brygging? Nå er det kommet en bok som gir deg et klart bevis på hvor mye du ennå ikke kan, og en mulighet til å lære en del av dette.

"Nerding er gøy" proklamerer Ingrid Elisabeth Skistad etter å ha presentert oss for den mest nerdete ølboken som noen gang har kommet ut her landet. En bok der den delen Ingrid har hovedansvaret for består i det dypeste dykket i bryggingens kjemi som noen gang har vært gjort på papir her i landet. 

Dette er både overveldende og herlig befriende. Overveldende fordi det graves i sannheter de aller fleste hjemmbryggere tidligere bare har godtatt, uten å ha så veldig mange muligheter for å finne ut mer, og befriende fordi boken ikke utgir seg for å være noe annet enn det den er. Ingen tendenser til forsøk på å fri til et bredest mulig publikum her. Boken er, som det står i innledingen: For det som vil bli en bedre ølbrygger og for deg som ikke visste at du kan bli en enda bedre ølbrygger?

Bokens første del består av 7 kapittel. Den begynner med Grunnleggende Biokjemi, fortsetter med Malt og Andre Sukkerkilder, Mesking, Koking og Humle, før det graves litt i Gjær og Gjæring og avsluttes med Ukonvensjonelle  Smakskilder. Andre del heter Bryggerier og Oppskrifter. Her er en innom 19 forskjellige bryggerier i inn- og utland. Det gis en rask innføring i bryggerienes filosofi og de deler alle noen oppskrifter med oss. Oversikt over malttyper, humlesorter og gjær er en naturlig avslutning.

Det som skiller boken fra tidligere bryggebøker på norsk er hvor dypt den går inn i materien. Den er selvsagt ikke uttømmende, men jeg kan ikke skjønne annet enn at den vil kunne fungere glimrende som lærebok i bryggefagene som begynner å dukke opp på høyskoler rundt i landet. For ordens skyld snakker vi her om enkeltfag, knyttet opp mot andre studier, og ikke rene studier i brygging. 

For hjemmebryggere vil nok boken først og fremst bli et oppslagsverk, som en finner frem om en vil forbedre ølet sitt på et gitt område eller om en vil finne ut hva en feil kommer av. Jeg tenker da i hovedsak på hjemmebryggere som har blitt såpass trygge på hobbyen at de er i stand til å brygge etter samme oppskrift flere ganger og få samme øl. I tillegg bør alle landets profesjonelle bryggere, som ikke har formell heltidsutdannelse i faget og sitter på bøkene derfra, ha et eksemplar stående i hylla. Da selvsagt av samme grunn som hjemmebryggerene.

Delen med presentasjonen av de forskjellige bryggeriene er mer rent hjemmebryggerstoff. Det er alltid greit å få en liten innsikt i et bryggeris filosofi og tilnærming til faget. De mer eller mindre konkrete rådene fra de forskjellige bryggerne gir også en del greie tips. Oppskrifter er alltid spennende om en ønsker å brygge et tilsvarende øl, men samtidig like uinteressante om de ikke treffer ølstilen en selv vil lage. God spredning i øltyper hjelper på når det å gjelder å finne noe spennende for alle her.

En bokanmelder skal alltid ta med det som finnes av "forbedringspotensiale". For meg er det i dette tilfellet først og fremst manglende informasjon om bilder. Jeg, og andre ølnerder, kjenner nok igjen fatlageret til Lindheim og bryggeriet til Brewdog, men for mange potensielle lesere ender dette opp som pynt, når denne koblingen ikke er der. Det burde og vært gitt plass i innholdsfortegnelsen til å liste tabellene bak i boken.

Alt i alt en skikkelig solid bok, som jeg ikke har noen betenkeligheter med å anbefale til de gruppene som er nevt over, men havner den under jueltreet til en som lurer på å begynne med hjemmebrygging vil den antagelig skremme mer enn den inspirerer. Dette er også en bok jeg utvilsomt kommer til å ta frem neste gang jeg selv skal brygge og f.eks. vil vite hvordan jeg justerer vannet for å få frem mest mulig av humlekarakteren.

BRYGG MER ØL
Ingrid E. Skistad, Jostein Sæthre
Colin Eick, Eivind Stoud Platou
ISBN: 9788248918615
192 sider
Kagge Forlag
Kr. 399,-

#Nettavisen #Nablogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #bok #hjemmebrygging 

Bok til inspirasjon og glede

Øl- og Matboka er en såkalt praktbok. Min erfaring er at dette i mange tilfeller vitner mer om en lite praktisk størrelse enn innholdet, men her har en virkelig fått til en bok som er lekker og inspirerende å bla i. Den eneste alvorlige "feilen" jeg finner er at jeg blir både sulten og tørst.

Boken begynner, som så mange andre om samme tema, med en rask innføring i hva øl er, ølhistorie, glassvalg og tilsvarende. Slikt er nyttig for utrente, mens vi som mener vi er veteraner skummer gjennom, like mye for å se om det er rett som for å lære noe. I denne boken stopper jeg imidlertid opp og leser mer enn i de fleste andre. Det er to grunner til dette. Først og fremst er det så tiltalende presentert at det ikke føles naturlig å bla fort forbi, deretter er alt i såpass små bolker at jeg ikke føler at jeg leser lange avhandlinger. Når innholdet i tillegg er så faglig korrekt en kan få det på så få sider gir det hele en god start på boken.

Det eneste jeg ikke helt liker i den første delen er et hjul som skal vise hvilken øltype som passer til hvilken mat. Jeg skjønner at dette kan være et godt utgangspunkt for mange, men for meg blir det litt for mye båssetting (som jeg aldri liker) og et par av mine favorittkombinasjoner passer heller ikke inn i hjulets oppsett. Disse er forøvrig gammelost med Old Ale (nei jeg tuller ikke) og Kveite med Saison. Tabellen over farge, sødme, friskhet, bitterhet og fylde litt lenger bak finner jeg langt mer nyttig. 

Lekkert

Hoveddelen av boken omhandler selvsagt kombinasjoner av mat og øl. Her har Kvig først samlet inn en del oppskrifter før han har "låst seg inn" sammen med en gjeng kokker og et utvalg øl. De har så kokt, brassert, bakt, mikset og trikset i et par dager. Resultatet er en rekke delikate oppskrifter som absolutt bør være mulige for de fleste litt kjøkkenvante å få til hjemme og ikke minst forslag til ølfølge for de ferdige rettene. Det hele vakkert presentert med fristende bilder tatt av Kai Øveråsen og forfatteren.

Ved første øyekast kan kapittelinndelingen i hoveddelen se litt rotete ut. Kapitlene begynner med navn på ølstiler og går så over i Sauser og Marinader og videre til Brød og Søte Saker. Det er imidlertid en god grunn for dette. De første kapitlene handler hovedsakelig om å matche øl til mat, selv om det og finnes øl i noen av rettene, mens de to siste er mer konsentrert om øl i maten.

Boken avsluttes med en presentasjon av norske, svenske og danske øl- og matbyer og presentasjon av kokkene som har vært med. Her skylder jeg forfatteren et solid spark bak for å ikke ta med Bergen.

Alt i alt en flott bok som selvsagt bør vurderes som julegave til de ølinteresserte i familien, men som jeg og mener bør passe greit for dem som er mer interessert i mat og vin. Mange av disse ser ut til å trenge ny inspirasjon for å få fokuset tilbake til utseende, duft og smak fremfor navn og områder. Øl- og Matboka bør passe godt til nettopp det.


ISBN: 9788282602983
NOK 395,- (fra forlaget)
Anmeldt eksemplar er tilsendt fra forlaget.

 

#Nettavisen #NAbloggerne #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #malt #humle #gjær #olportalen #bok #utvidhorisonten 

Lærebok i øldrikking

"Ølsmaking, finn din favorittøl" er en bok som gir en god innføring i øltyper, smaker, feil og annet som hører ølverdenen til. Den bør med det være et godt valg for dem som er i ferd med å oppdage ølets mangfoldige verden.
Gustav Foseid er et godt kjent navn i ølmiljøet. Han er blant annet sertifisert øldommer og har vært formann i Norbrygg (Norsk Hjemmebryggerforening). Han har tidligere gitt ut boken "Håndbok i hjemmebrygging" som har blitt godt mottatt og stadig er tilgjengelig. Med "Ølsmaking, (finn ditt favorittøl)" sikter han mer mot den jevne ølnyter, som er nysgjerrig på hva som finnes av øl og som gjerne vil vite mer om øl generelt. 

Først del av boken tar for seg hvordan en bør skjenke en øl, hvordan en best kan smake på en øl og forskjellig rundt dette. Dette er et greit grunnlag for både videre lesing, diskusjoner om øl og ikke minst for å utforske sin egen ølsmak. Beskrivelsene her er passer runde og utformet som anbefalinger og råd for at ølet skal komme til sin rett. Han har og gitt plass til beskrivelse av de mest vanlige humletypene. For en som begynte å blogge om øl for å tvinge seg til å uttrykke sine ølopplevelser er det også positivt å se en klar anbefaling om at en bør ta notater.

Tittelen på dette innlegget henspiller på oppbyggingen av boken. Den fremstår nermest som en lærebok. Dette blir spesielt tydelig i den delen som omhandler de enkelte ølstilene. Først får ølstilen en presentasjon med opprinnelse og særtrekk. Deretter får en en utdyping rund tre typiske øl i stilen, før det gis litt historie rundt stilen. De fleste avsnittene har med en smaksøvelse før det avsluttes med en liste av øl, i den omtalte stilen, som er tilgjengelige her i landet og som det kan være verdt å sjekke ut.

Boken passer nok bedre for dem som har åpnet døren til ølets fantastisk varierte verden på gløtt enn for dem som allerede har tatt noen solide skritt inn, samtidig er det en bok som mange kan ha glede av. Bildene i boken er greie og informative, men en mer profesjonell fotograf kunne utvilsomt trukket totalopplevelsen litt opp. Jeg finner og enkelt småting som er mer irriterende enn store feil. Grensen for butikkøl er f.eks. ikke lenger 4,75, men 4,7 og Bergen Ølfestival er ikke for norske og internasjonale bryggerier, men kun for norske. Enkelte steder kunne nok og språket vært strammet litt opp. Her bør Kagge Forlag komme mer på banen ved neste korsvei. Det må imidlertid understrekes at disse småtingene ikke ødelegger totalopplevelsen, som er positiv.

ISBN: 978-82-489-1652-9
NOK 399,- (fra forlaget)
Anmeldt eksemplar er tilsendt fra forlaget.


#Nettavisen #NAbloggerne #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #malt #humle #gjær #olportalen #utvidhorisonten #ølsmaking #bok