hits

Anbefalinger

Pils en sjelden gang

Foto: CC Jan Kukačka via Flickr

Jeg drikker ikke mye lys lager (pils) lenger. Det kan gå måneder mellom hver gang. Derfor er jeg også spesielt nøye på hva jeg velger når jeg først skal drikke slikt øl. Det kan bli en variant fra en av våre småbryggerier, men som regel ender jeg opp med Pilsner Urquell. Både fordi den er en av de beste innen sjangeren og fordi den er tilgjengelig i de fleste dagligvareforretninger.

Urquell holder til i Plzen, byen som har gitt ølstilen navn. Bryggeriet ble stiftet i 1838 og det jeg nå har i glasset blir regner som urpilsen. Selve utgangspunktet for det meste av lys lager som nytes og fordøyes i verden i dag.

Strågul og vakker i glasset med en flott skumtopp.

Dufter av malt, korn, tørket gress, nybakt fint brød, fruktskall og noen flyktige blomsterdufter. Her kan en kose seg med å utforske duftene en stund.

Det første som slår en med smaken er søtheten. Den er klart til stede, men er langt fra overveldende. Korn og malt er klart til stede og gir ølet en solid kropp. De følges av fruktighet og et lett, men tydelig tilstedeværende, bitterhet. Slipper en til litt luft er det tørkede gresset der fortsatt. Det har følge av et lett krydderaktig preg. Ettersmaken avslører at bitterheten ligger en del høyere enn på standardisert nordisk pils. 

Når det gjelder mat snakker vi her om et skikkelig all round øl. 


 

Tidligere anbefalinger:

Kinn - Vestkyst
Lervig - Konrdad's Stout
Nøgne Ø - Porter

 


Følg meg gjerne
på Facebook

 

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Mer øl for mørke kvelder

Enkelte øl har jeg sterkere forhold til enn andre. Ukens anbefaling er absolutt et slikt. Det er rett og slett ølet som fikk meg til å åpne øynene og se hvor mye godt øl som finnes i verden. En historie jeg fortalte i mitt første blogginnlegg her på Nettavisen.

Som Kondrad's Stout er dette et øl jeg mener passer best til høst, vinter og tidlig vår, uten at dette forhindrer meg fra å sitte på terrassen å nyte det en sen sommerkveld.

Nøgne Ø, Porter

Ølstilen porter har sitt navn fra de varefraktende havnene (portene) i London, der arbeiderne drakk mørkt kraftig øl som en energikilde for å klare det harde arbeidet. Porter er også tett knytte til stout at du vil slite med å finne en brygger som kan gi deg en kort forklaring på forskjellen, uten at dette hindrer selvutnevnte eksperter å gi sterkt forenklede forskjell basert på røstet malt og alkoholstyrke.

Enkelte beskriver denne som mørk brun, men for meg er den ganske enkelt sort. Skummet er lysebrunt og fristende. Dufter av kaffe, sjokolade, lær og mørke frukter. En slik miks som jeg kan sitte lenge og sniffe på før jeg tar en eneste slurk. I munnen føles den fyldig, nesten kremaktig, men samtidig temmelig tørr. Her kommer den mørke malten mer frem i sin originale form, mens det jeg fant i duftene leker rundt i munnen.  Ettersmaken er en ren forlengelse, med et lite tillegg av tørrhet etter humle og alkohol.

ABV  7%
IBU  30
Anbefalt 9 - 14 °C
NOK 48,90
Varenr. 7953002 på Vinmonopolet

Det er og verdt å nevne at Nøgne Øs øl som kun har sine navn etter en ølstil er bryggeriets grunnleggende tolkning av denne stilen og dermed et godt sted å begynne å utforske forskjellige ølstiler, uten å måtte sortere i hybrider og mengder av snodige tilsetninger.

 

Tidligere anbefalinger:

Kinn - Vestkyst
Lervig - Konrdad's Stout

 

 

 


Følg meg gjerne
på Facebook

 

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Anbefaling: Øl til mørke vinterkvelder

Det er vintertid. Solen går ned før mange av oss har fått middagen i seg. Det er sesong for å se mørkt på det, i alle fall på ølfronten. Vi trenger en mørk og kraftig øl med smaker som varer lenge. En øl som fyller nesen med dufter, munnen med herlige smaker og sinnet med fred. Det er tid for de mørke ølene.

Det er inn å blande både det ene og det andre i mørke øl. Alt fra litt kaffe og vanilje, via ukjente bønner til penger og pizza, om en da ikke skal få dem til å smake kakedeig. Jeg er imidlertid en enkel mann og foretrekker øl som smaker - nettopp øl. Ukens anbefaling er en slik. Den gjemmer seg for tiden litt bak alt det fancy bryggeriet finner på, men er absolutt i stand til å stå på egne ben.

Lervig Konrad's Stout

Dette er et av de første, om ikke det første, "polølet" bryggmester Mike Murphy hadde suksess med etter at han kom til Lervig og Stavanger. Vi snakker om en skikkelig solid stout. (Solid er forøvrig synonym for stout/staut, men det er en annen historie.) For dem som er nøye på terminologi er undergrupperingen "Russian Imperial Stout", der imperial kommer av at alkoholstyrken er over 7-8%.

I glasset er Konrad mørk brun, på grensen mot sort, med et skum som har fått litt brunfarge fra brygget. Aroma av røstet malt, karamell, sjokolade og lær. Som passende for stilen inntar humlen en birolle, men en kan merke at den er der. Smaken går i de samme sporene som duften og det hele avsluttes med en lang herlig ettersmak, der lær og kaffe er i fokus. 
Virkelig et øl å kose seg lenge med.

Passer best alene, men også til mørk sjokolade, solid sjokoladekake, fiken og dadler.
Du kan gjerne utfordre den med andre desserter.

ABV:  10,4 %    
IBU:   70 
Anbefalt:  10-14 °C (men begynn gjerne laver og opplev hvordan den åpner seg og slipper frem forskjellige smaker etterhvert som temperaturen går opp.)
NOK: 74,90
0,33 l
Varenr. 9302602 på Vinmonopolet

Bitterheten (IBU) kan virke høy, men husk at denne balanseres mot sødmen i ølet og at ølet dermed ikke fremstår bittert.

OK da, det hender jeg velger denne om sommeren og

 


Tidligere anbefalinger:

25.01.18 Ukens anbefalte
 

 

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Ukens anbefalte

Vestkyst har vært det mest solgte bryggede ølet på Vinmonopolet i flere år. Dette er ikke tilfeldig for vi snakker her om et solid brygget øl. 

Ølstilen IPA (India Pale Ale) bør være kjent for de fleste med et snev av interesse for øl. Historiene om hvordan stilen har blitt til har nok ikke alltid vært like tett på sannheten, men en ting er det ikke tvil om: Dette er et øl som har som opprinnelse i England. Dette har Kinn og Espen Lothe tatt utgangspunkt i og Vestkyst er brygget med engelsk gjær. "Wyeast 1318 London ale III" for dem som er spesielt interessert. Dette er en gjær som lar noe av maltsødmen bli igjen og vi får dermed en god balanse mot den forholdsvis kraftige humlingen (Centenneal, Simcoe, Zeus og Amarillo). 

Før en kommer så langt som til å smake på ølet finner vi duft av sitrus, tropiske frukter og en lett karamell. Dette kan variere litt fra batch til batch. Vi snakker tross alt om et hångbrygget øl med forholdsvis mye humle og duftene er temmelig flyktige i denne sammenheng. Smaken går mot grapefrukt og barskog, med de omtalte fruktene lekende i bakgrunnen. Som nevnt lenger oppe er dette et øl som etter dagens standard er godt balansert.

Drikk den alene eller til en solid burger. Jeg har også drukket den til røkt pinnekjøtt og godkjent mitt eget valg.

ABV:   7,0 %    
IBU:   60   
Anbefalt:  8-12 °C
NOK: 105,-
Varenummer: 9206701 på Vinmonopolet

Jeg satser på flere anbefalinger fremover, men kan nok ikke love at det blir hver uke. De vil heller ikke bli like nerdete når det gjelder detaljer om gjær og humle som denne er.

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Tre øl til helgenDet går mot helg og dette er en tid da jeg gjerne ser den typiske familiefaren stå i butikken med den obligatoriske 6-pakningen og et lett søkende blikk i ølhyllene. Det gjelder å finne de to-tre spesielle ølene han virkelig skal kose seg med. Varianten på Vinmonopolet er til forveksling lik. Med 3-literen med vin på plass i kurven letes det etter et par øl som kronen på verket. Jeg påberoper meg absolutt ikke å ha fasiten på hva disse nevnte herrer, eller damer, bør putte i kurven, men tillater meg å komme med noen anbefalinger. 

Lervig, Hoppy Joe, 4,7%

Dette er et øl som passer for dem som liker, eller i alle fall ikke misliker, humle. Fargemessig er det nær en bayer, men det at det er en ale og humlingen gir en ganske annen smak og munnfølelse. Jeg vil allikevel påstå et de som er glad i en bayer nå og da bør teste denne. Matmessig passer den til rødt kjøtt. Gjerne stekt eller grillet, og den har og nok sødme til å matche et asiatisk måltid. Det siste er som kjent en utfordring med vin.
Hoppy Joe er et øl jeg stadig kommer tilbake til og for meg passer det like godt til tippekampen som til den nevnte maten. Jeg kan og gjerne nyte en etter lørdagsdugnaden. For en som har all sin erfaring fra lys lager (pils) og butikkvarianter av (india) pale ale kan den imidlertid bli litt i kraftigste laget som ren tørstedrikk.

Kinn, Saison Ekstra 7,5%

Et øl som nok ikke er helt typeriktig, men mer bestemt av Vinmonopolets forespørsler ut i markedet, men det betyr egentlig ingenting når ølet er så godt som dette. Saison er en ølstil med lav bitterhet og sammen med det lette krydderpreget blir den en god match for sjømat. Ekstraen er i så måte ikke noe unntak. Den passer godt til de fleste typer hvit fisk og selvsagt til reker og skalldyr.
Kinns 0,75 flasker er som skapt for å dele og tar seg godt ut på middagsbordet, men jeg nyter lett en slik alene. Dette er imidlertid noe en ikke bør hive seg i gang med som første vandring i ølets forunderlige verden. Den ene flasken inneholder tross alt nesten like mye alkohol som fire flasker standardisert lys lager (pils), og da kan det være greit å ha noen å dele med for den som er vant til å telle seg frem til når en har fått nok.

Nøgne Ø, Porter 7,0%

Porteren fra Nøgne Ø var min første skikkelige forelskelse i ølverden og er en øl jeg vender tilbake til med ujevne mellomrom. Om en ønsker å matche dem med mat er det naturlig å se mot dessert og søtt snacks. Til mørk sjokolade eller en solid sjokoladekake passer den glimrende og den er heller ikke helt borte til bløtkake. Den egentlige humlemengden og beregnet bitterhet i dette ølet vil nok overraske mange, men den har samtidig så mye restsødme at det aboslutt ikke oppfattes bittert.
Som de andre ølene her, og egentlig alt øl jeg har kommet over, kan den like gjerne nytes uten mat til. Den passer da best etter at solen har gått ned og roen har senket seg i heimen, eller kanskje til solnedgangen?

 

(india) er satt i parantes fordi mye av det som selges under navnet IPA i realiteten er pale ale, og gjerne ikke spesielt høyt humlet pale ale heller.


#Nettavisen #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle #olportalen #utvidhorisonten #Kinn #Lervig #Nøgne

Travle tider for ølinteresserte

Det kan fort bli travelt å være ølinteressert om en prøver å få med seg brorparten av det som skjer i disse dager. Det arrangeres festivaler, kraner blir kuppet, juleøl lanseres og bøker både lanseres og diskuteres. Her får dere litt av det som skjer fremover.

Denne helgen arrangeres What's Brewing i Stavanger. Dette er en av landets mest spennende festivaler, med både norske og utenlandske bryggerier, bokbad, og et rikholdig "akademisk" program. Om en ikke er blant de heldige som har sikret seg billett er det nok bare å merke av i kalenderen for neste år. Forrige helg ble en av landets eldste ølfestivaler arrangert: Ølfestivalen på Nærbø. Denne arrangeres annethvert år og du har dermed god tid til å planlegge om du vil være med på neste. Her må jeg neste påpeke at en bør snakke litt sammen i Rogaland. De har nå tre ølfestivaler av noe størrelse (Haugesund i september) og alle arrangeres på høsten. 

Samtidig med What's Brewing er det også en del andre arrangementer i Stavanger. Da først og fremst på ØST (Øl, Svette Tårer).

Førstkommende torsdag (29/10) arrangerer Bryggeriforeningen og Ølakademiet det tradisjonelle juleølslippet på Vulkan i Oslo. Dette er et arrangement der folkevalgte, presse og gode samarbeidspartnere er invitert. Er du ikke en av disse får du heller vurdere en tur til Bergen 7. november. Da arrangeres landets første rene julølfestival, med fokus på vestnorske bryggerier. Festivalen avsluttes med Beermaker's Dinner Julespesial, der det serveres juleøl til forskjellig mat. 

Mellom disse to arrangementene sniker det seg in to andre. 30. oktober holder Nøgne Ø sin tradisjonelle juleølsmaking på bryggeriet i Grimstad og 31. oktober arrangeres den første ølfestivalen på Voss . Dette skjer i kulturhuset og de har allerede måtte utvide festivalområdet på grunn av stor interesse.

Foretrekker du Sørlandet arrangeres det Sørlandsmesterskap i hjemmebrygging i Grimstad 31.oktober.
Vil du heller kvalifisere deg som dommer til kommende hjemmebryggerkonkurranser, og bli bedre til å bedømme øl generelt, kan du melde deg på øldommerkurs i Ålesund 31. oktober.

Høsten er og boktid og så langt har det kommet ut 3 bøker og det er en på vei.

Ølsmaking, Finn din favoritt
(Gustav Foseid / Kagge Forlag)
En innføring i hva øl er, ølhistorie, hvordan en skal lete frem de forskjellige smakene. En bok for både nybegynneren og den noe erfarne ølkjenner.

Øl Vin Mat, Perfekte kombinasjoner til tradisjonsmat
(Gustav Jørgensen og Geir Salvesen / Bibere Forlag)
Forfatterne har tatt for seg tradisjonsmaten på Olympen i Oslo. Gustav har funnet passende øl og Geir har funnet passende vin. Dette gir gode innspill til drikkevalg også i hjemmet.

Øl- og Matboka, en guide til øl og mat
(Jørn Idar Amås Kvig / Front Forlag)
Jørn Idar foklare først litt om forskjellige øltyper, før han og en gjeng kokker slår seg løs med matching av mat og øl. God inspirasjon for kokker og ølkjennere.

Norsk øl- og bryggeriguide
(Knut Albert Solem / Vega Forlag)
En detaljert og oppdatert oversikt over hva som finnes og kommer av bryggerier her i landet. Lanseres til helgen.

Forfatterne dukker opp hos forskjellige bokhandlere, for signering og diskusjoner, frem mot jul. Det kan nevnes spesielt at Knut Albert stiller på scenen på What's Brewing i Stavanger til helgen og blir intervjuet om boken. Neste helg stiller han på Gulating Ølutsalg i Trondheim og 4. november er han på Verkstedet Bar 4. sammen med "Aja Bryggeri, Ego Brygghus, Eiker Ølfabrikk, Skavli Brygghus, Balder Bryggeri og Bådin - og vi håper også på en hemmelig gjest."

Som en skjønner kan det fort bli i meste laget å bite over for både den ene og den andre. Personlig konsentrerer jeg meg først om de to juleøl-arrangementene og festivalen på Voss. Deretter skal enda mer juleøl smakes og skrives om. I tillegg skal det spilles inn et par episoder av Vestkast, der jeg plutselig ble innmeldt i redaksjonen, og om jeg får tid skal jeg på Vinmonopolets presenatsjon og smaking av kommende øl.

De nevnte bøkene skal selvsagt også leses og anmeldes utførlig i god tid før julehandelen bør være avsluttet.

It's a dirty hobby, but .......

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #malt #humle #gjær #olportalen #utvidhorisonten #bok #festival 

For sterkt øl i butikkeneBetydelige mengder av butikkølet fra norske småskalabryggerier er sterkere en 4,7 volumprosent alkohol, som loven tillater. Enkelte øl har blitt målt til et alkoholvolum på mer enn 7 prosent. Av de undersøkte småskalabryggeriene hadde 18 alle sine produkter innenfor grensen på 4,7 volumprosent, mens 23 hadde mindre overskridelser (opp til 0,5 prosent). To bryggerier hadde gjennomgående så høyt alkoholinnhold at en må anta det skyldes metodefeil i beregningene. Disse ble bedt om å umiddelbart trekke tilbake sine produkter. Dette har nå blitt gjort.

Frem til i dag har de aller fleste småbryggeriene, eller håndverksbryggeriene som mange kaller dem, beregnet alkoholinnholdet i ølet de sender ut på grunnlag av sukkerinnhold før og etter gjæring. Denne metoden bør være nøyaktig nok om man måler rett og bruker de mest nøyaktige formlene, og det er en metode som har vært akseptert av kontrollerende myndigheter. Undersøkelsene til Bryggeri- og drikkevareforeningen viser imidlertid at flere av bryggeriene har store avvik fra lovens rammer. Av 138 undersøkte øl fra småskalabryggerier fant man følgende:

  • For svakt øl (under 4.0 %): 5 øl
  • 4,0 % ? 4,7 % (lovlig): 52 øl
  • 4,7 % ? 5,2 % 31 øl
  • 5,2 % ? 6,0 %: 38 øl
  • 6,0 % ? 7,0 %: 4 øl
  • Over 7,0 %: 8 øl

Rammene en skal holde seg innenfor tillater et avvik på 0,5 prosent i forhold til oppgitt alkoholstyrke, men samtidig betraktes «butikkgrensen» på 4,7 volumprosent alkohol som absolutt.

Det har også vært testet øl fra de store produsentene, importert øl og private labels. Foreløpige resultater viser:

  • Av åtte produkter fra fire større bryggerier, var syv under 4,7 %, mens det siste ble målt til 4,87 %
  • Av to private label produkter fra en dagligvarekjede, var ett under grensen, mens det andre ble målt til 5,37 %.
  • Av åtte importøl fra like mange bryggerier, var ett for svakt (3,68 %), ett for sterkt (5,06 %) og de øvrige trygt innenfor rammen.

Før disse analysene ble gjort vet vi at tilsvarende tester har blitt utført av privatpersoner med tilgang til utstyr for dette. De fant da alkoholinnhold på opp til 6,3 volumprosen i øl kjøpt i dagligvareforretninger. De varslet så Bryggeri- og Drikkevareforeningensom har tatt tak i saken og gjort egne tester.

Analysene som er omtalt her ble gjort i perioden 16-21. september av Hege Ramseng og Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Prøvene ble anonymisert. Det ble testet totalt 156 øl. 138 fra 49 ulige norske småskalabryggerier, åtte fra større bryggerier, to private labels og en fra en dagligvarekjede.

Bryggeri- og Drikkevareforeningener nå i dialog med Toll- og avgiftsdirektoratet, Helsedirektoratet og dagligvarekjedene med sikte på å finne praktiske løsninger på situasjonen. Flere øl vi bli testet og de store bryggeriene har lovet å stille sine laboratorier til disposisjon for dette.

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #malt #humle #gjær #vann #olportalen #utvidhorisonten #regelbrudd #alkohol #alkoholinnhold

4 øl du bør smake i sommer

Sommer er tiden for late dager og gjerne en øl i solveggen, før en fortsetter gjøremål som husmaling, plenklipping eller rett og slett leser videre i en god bok. Til slike aktiviteter, og til lett sommermat, passer det med forholdsvis lette øl. Lette, men ikke smaksløse. Noe jeg mener de mer standardiserte norske sommerølene ofte er. Jeg tillater meg derfor å foreslå noen øl som kan passe til de nevnte aktivitetene.7 Fjell, Mon Plaisir

Mon Plaisir er en pale ale av den ikke alt for frekke sorten. Det vil si at den har et tydelig humlepreg, men ikke på et nivå som vil være sjokkerende for dem som er mer vant til pils enn pale ales. Den har fersken og et lite stikk av furu i duften. I smaken er det mye av det samme, men her blandes det godt med en behagelig maltsmak og et lite hint av karamell. 
Mon Plaisir passer godt i solveggen, på stranden med eller uten lett sommermat.
ABV 4,7%
Finnes på butikker med et anstendig ølutvalg.

BrewDog, This is Lager

Jeg drikker minimalt med lager. Det blir stort sett et par sommerøl for å smake og litt av de mørke vi får på polet til jul. Det finnes imidlertid et par varianter på det norske markedet jeg kan finne på å putte i handlekorgen. En av disse er "This is Lager". Her snakker vi om et lagerøl som har fått noe mer humle enn det vi finner i de mer trauste (og kjedelige) variantene, som dominerer både her i landet og i resten av verden. Rett og slett en frisk og god lager (eller pils om du vil bruke betegneslen som er blitt fellesbegrepet for alt lager-øl her i landet).
ABV 4,7%
Finnes på butikker med et anstendig ølutvalg.

Lervig, Sour Suzy

Sour Suzy er en Berliner Weissen og ikke så sur som navnet kan gi inntrykk av. Vi snakker her om et øl som vil overraske alle som ikke har smakt noe fra den nevnte stilen før. Vi snakker om et øl som de fleste hvitvinsdrikkere antagelig vil nyte med et smil om munnen, selv om de har forkynt at de ikke liker øl. Suzy er fruktaktig i sin surhet og sin friskhet og passer glimrende til f.eks. jordbær. Bedre enn prosecco, cava eller champagne, vil jeg faktisk påstå.
ABV 4,0%
Finnes på butikker med et anstendig ølutvalg.

Voss Bryggeri, Oregonian

Ble du forvirret over tre øl på bildet og fire i overskriften? Forklaringen er enkel: Oregoenian er bare å få på utesteder, og spør du meg er det alt for få som har den. Det er imidlertid et øl som av mange blir regnet som en av landets beste pale ales og som det er verdt å gå en omvei for å få seg et glass av. Oregonian er et øl med mye duft og smak av sitrus og tropiske frukter. Et mer kommersielt bryggeri ville antagelig markedsført Oregonian som IPA, men "vossinger" er trauste folk. Voss Bryggeri har som regel med seg Oregonian på ølfestivaler, og om du ikke finner den på et utested nær deg bør det være en mulighet.
ABV 6,0%
Finnes på utvalgte utesteder.

 

#Nettavise#Norskøl #Ale #Lokalt #Kortreist#Partiotisme #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #utvidhorisonten #lervig #VossBryggeri #7Fjell #BrewDog