hits

Mer øl for mørke kvelder

Enkelte øl har jeg sterkere forhold til enn andre. Ukens anbefaling er absolutt et slikt. Det er rett og slett ølet som fikk meg til å åpne øynene og se hvor mye godt øl som finnes i verden. En historie jeg fortalte i mitt første blogginnlegg her på Nettavisen.

Som Kondrad's Stout er dette et øl jeg mener passer best til høst, vinter og tidlig vår, uten at dette forhindrer meg fra å sitte på terrassen å nyte det en sen sommerkveld.

Nøgne Ø, Porter

Ølstilen porter har sitt navn fra de varefraktende havnene (portene) i London, der arbeiderne drakk mørkt kraftig øl som en energikilde for å klare det harde arbeidet. Porter er også tett knytte til stout at du vil slite med å finne en brygger som kan gi deg en kort forklaring på forskjellen, uten at dette hindrer selvutnevnte eksperter å gi sterkt forenklede forskjell basert på røstet malt og alkoholstyrke.

Enkelte beskriver denne som mørk brun, men for meg er den ganske enkelt sort. Skummet er lysebrunt og fristende. Dufter av kaffe, sjokolade, lær og mørke frukter. En slik miks som jeg kan sitte lenge og sniffe på før jeg tar en eneste slurk. I munnen føles den fyldig, nesten kremaktig, men samtidig temmelig tørr. Her kommer den mørke malten mer frem i sin originale form, mens det jeg fant i duftene leker rundt i munnen.  Ettersmaken er en ren forlengelse, med et lite tillegg av tørrhet etter humle og alkohol.

ABV  7%
IBU  30
Anbefalt 9 - 14 °C
NOK 48,90
Varenr. 7953002 på Vinmonopolet

Det er og verdt å nevne at Nøgne Øs øl som kun har sine navn etter en ølstil er bryggeriets grunnleggende tolkning av denne stilen og dermed et godt sted å begynne å utforske forskjellige ølstiler, uten å måtte sortere i hybrider og mengder av snodige tilsetninger.

 

Tidligere anbefalinger:

Kinn - Vestkyst
Lervig - Konrdad's Stout

 

 

 


Følg meg gjerne
på Facebook

 

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar