hits

Anbefaling: Øl til mørke vinterkvelder

Det er vintertid. Solen går ned før mange av oss har fått middagen i seg. Det er sesong for å se mørkt på det, i alle fall på ølfronten. Vi trenger en mørk og kraftig øl med smaker som varer lenge. En øl som fyller nesen med dufter, munnen med herlige smaker og sinnet med fred. Det er tid for de mørke ølene.

Det er inn å blande både det ene og det andre i mørke øl. Alt fra litt kaffe og vanilje, via ukjente bønner til penger og pizza, om en da ikke skal få dem til å smake kakedeig. Jeg er imidlertid en enkel mann og foretrekker øl som smaker - nettopp øl. Ukens anbefaling er en slik. Den gjemmer seg for tiden litt bak alt det fancy bryggeriet finner på, men er absolutt i stand til å stå på egne ben.

Lervig Konrad's Stout

Dette er et av de første, om ikke det første, "polølet" bryggmester Mike Murphy hadde suksess med etter at han kom til Lervig og Stavanger. Vi snakker om en skikkelig solid stout. (Solid er forøvrig synonym for stout/staut, men det er en annen historie.) For dem som er nøye på terminologi er undergrupperingen "Russian Imperial Stout", der imperial kommer av at alkoholstyrken er over 7-8%.

I glasset er Konrad mørk brun, på grensen mot sort, med et skum som har fått litt brunfarge fra brygget. Aroma av røstet malt, karamell, sjokolade og lær. Som passende for stilen inntar humlen en birolle, men en kan merke at den er der. Smaken går i de samme sporene som duften og det hele avsluttes med en lang herlig ettersmak, der lær og kaffe er i fokus. 
Virkelig et øl å kose seg lenge med.

Passer best alene, men også til mørk sjokolade, solid sjokoladekake, fiken og dadler.
Du kan gjerne utfordre den med andre desserter.

ABV:  10,4 %    
IBU:   70 
Anbefalt:  10-14 °C (men begynn gjerne laver og opplev hvordan den åpner seg og slipper frem forskjellige smaker etterhvert som temperaturen går opp.)
NOK: 74,90
0,33 l
Varenr. 9302602 på Vinmonopolet

Bitterheten (IBU) kan virke høy, men husk at denne balanseres mot sødmen i ølet og at ølet dermed ikke fremstår bittert.

OK da, det hender jeg velger denne om sommeren og

 


Tidligere anbefalinger:

25.01.18 Ukens anbefalte
 

 

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar