hits

- Vennligst flytt homseflagget

Pride ser ut til å være en trivelig fest for dem som er skeive nok, men har ingen funksjon utover det, for her i landet er homofile og lesbiske så likestilt og integrerte at ingen lenger bryr seg.

Foto: NTB scanpix

Omtrent dette tenkte jeg da bilder fra årets Pride begynte å dukke opp i aviser og på TV. Noe jeg ikke oppfatter som noen uvanlig reaksjon blant oss halvgamlinger med kjernefamilie, egen bolig og stasjonsvogn. Riktignok dukket det opp en video med en gjeng nynazister som gjemmer seg bak kristendom og hettejakker, mens de stjeler og brenner regnbueflagg. Tullinger tenkte jeg. Slikt har vi sett før tenkte jeg.

Så får jeg høre om to jenter som deler leilighet sentralt i Oslo. Den ene lesbisk og den andre hetero. For å markere sin støtte til Pride og det arrangementet står for har de hengt opp et flagg på verandaen. Et regnbueflagg. Egentlig på samme måte som vi stadig ser fotballflagg på diverse verandaer når det spilles eliteseriekamp eller for den del andre nasjoners flagg under Fotball-VM. Slike flagg som vi observerer, konstaterer at de har fotballhjertet sitt der og rusler videre. Det å bruke et regnbueflagg til å fortelle hvor en har sitt hjertet er tydeligvis ikke like uproblematisk.

I samme oppgang som de nevnte jentene bor en eldre mann som de har hilst på og småsnakket med i oppgangen. En mann som ikke har hatt noe å utsette på oppførselen deres før han får øye på det nevnte flagget. Da har han funnet det nødvendig å legge en konvolutt med følgende beskjed på jentenes dørmatte:


Jentene blir selvsagt sjokkert, men lar flagget bli hengende. Det er tross alt ytringsfrihet her i landet og de har ikke gjort noe galt.

Søndag var Pride over.
Mandeg morgen finner jentene denne lappen på døren:


Min overbevisning om at vi lever i et åpent samfunn, der en kan elske den en vil uten å bli uthengt for det, har fått seg et solid skudd for baugen. Når to unge mennesker utsettes for slik sjikane ene og alene for et flagg har Pride en langt viktigere funksjon enn det å være en fest. Den er en nødvendig påminnelse om at det finnes verdier vi ikke bør ta som en selvfølge.

Kommer jeg så til stille i en Pride parade neste år?
Neppe. Jeg går stort sett ikke i tog for eller mot stort.
Men naboene bør ikke sette kaffen i halsen om det dukker opp et regnbueflagg på min terrasse i juni 2018.


(Alle navn og leilighetsnummer er gjort uleselige av meg.)

#Nettavisen #NAblogg #pride #sjikane #sexualitet #hetero 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar