hits

En bok om historien for historien 

En bok om gårdsøl. Kan det være noe spennende eller blir det bare det samme vi har lest før om igjen?

 

Jeg intervjuet Lars Marius Garshol for Ølportalen i 2014, om en bok han da gav ut om litauisk øl og bryggetradisjoner. På spørsmål om det ville komme flere bøker sa han da:

Å skrive en bok er mye jobb,
så jeg har ikke lyst til å love noe,
men det må jo nesten bli en bok,
eller kanskje til og med flere bøker,
om gårdsøl. Jeg holder fortsatt på
med å sette meg skikkelig inn i kildene,
og har ikke helt funnet ut av hverken
vinkling eller antall bøker ennå.
Men det kommer høyst sannsynlig noe, ja.

To år senere er boken her og den har fått tittelen "Gårdsøl, det norske ølet". Lars Maruis er en grundig mann. Bak denne boken ligger det en rekke turer rundt omkring i norges land. Han har besøkt brygghus, kjellere og såinnhus*. Han har diskutert med gamle og unge bryggere. Han har vært med å brygge og smake. Etter flere års leting i gamle arkiver, reiser landet rundt og diskusjoner med bryggere er han i dag den personen som kan mest om ølbryggingstradisjoner i kongeriket Norge. 

Selve boken er bygget opp med vekselvise kapitler med nærmest reisefortellinger, der steder, mennesker og tradisjoner beskrives, og mer tekniske og historiske kapitler. Kombinert med forfatterens gode penn, som gir en informativ tekst med god flyt, er dette både lett og god lesning. En får rett og slett informasjonen om de forskjellige temaene inn i passe doser. Boken er absolutt ingen lærebok i brygging. Kan en allerede brygge vil den imidlertid gi mange gode innspill. Noe av det som er beskrevet kan lett testes i hjemmebryggeroppskrifter og de mer ekstreme kan prøve seg på de gamle bryggemetodene. Enkle, gode illustrasjoner gir også god oversikt over gamle teknikker. Disse varierer forøvrig langt mer fra sted til sted enn det jeg så for meg.

"Mariaue kalla me dette i Honndalen", sa Terje. Jeg undert meg fælt på dette navnet. Det med øyet er lett å forstå, for boblene i starten kan se ut som øynde. Men hvem er Mari? Løsningen fant jeg i ordboka til Ivar Aasen: Det er jomfru Maria. Så ordet må gå langt tilbake i historien.

Jeg aner ikke hvordan Bibliotekenes Innkjøpsordning fungerer for slike bøker, men det vil være en skam om denne boken ikke blir tilgjengelig for flest mulig lesere. Jeg tenker da først og frmst på de som kommer etter oss, for vi snakker om en bok som dokumenterer tradisjoner med røtter tilbake til førkristen tid. Et arbeid som er så solid at det ville holdt til minst en universitetsgrad om forfatteren hadde angrepet det på den måten. Det skal vi muligens være glade for at han ikke gjorde, for en akademisk rapport ville neppe blitt så lettlest, selv med Garshols lette fine penn. 

Da spannet var fullt, sa Carlo at det måtte vi helle tilbake på rosten."Hvorfor det?" spurte jeg selvsagt. Nei, det visste Carlo ikke, men slik gjør man det.

Er det så ingenting å trekke for her? 
Vel om jeg må påpeke en liten svakhet blir det bildene. De er ikke dårlige, spesielt om en har i bakhodet at de i stor grad er tatt i kjellere og mørke brygghus. Profesjonelle bilder kunne antagelig ha løfte boken ytterligere, men samtidig understreker bildene den lette reisefortellende stilen og det uhøytidlige møtene på gårdene rundt omkring. Det kan dermed være at for glatte bilder ville gitt en uønsket motsetning.

Gårdsøl, det norske ølet bør være å finne under juletreet for mange som er interessert i øl, historie, tradisjoner eller bare reiser i Norge. Selv skal jeg plukke frem mitt anmeldereksemplar flere ganger. Noen ganger for tips til egen brygging, andre ganger for å fantasere over hvordan mine forfedre brygget sitt øl. Jeg er tross alt av bondeslekt, som de aller fleste av oss.

GÅRDSØL, det norske ølet
Lars Marius Garshol
ISBN 978-82-02-51746-5
160 sider
Cappelen Damm
kr. 379,-

#Nettavisen #Nablogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #bok #gårdsøl 

 

* Såinnhus er trønderske spesialhus for malting av korn. Mer om dette i boken.

PS
Du finner et intervju med Lars Maruis på Vestkast.
ds

-

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar