Når damer prøver å lage ølbok

kommentarer


"Damer og øl". Det høres ut som en dårlig invitasjon til en bytur. Gjerne fra din kompis den evige ungkaren, mens du ser for deg alt for mye øl og tilsvarende lite damer. Her er det imidlertid tittelen på en bok. En bok skrevet av damer for damer og som begynner på denne måten:

Damer og øl. Det beste i livet, mener mange menn.
Vi krangler ikke på det. Denne boken handler om begge deler.
Spennende, smaksrikt øl - og alle de bra damene
som kjenner bryggets hemmelighet.

Da jeg hørte om prosjektet så jeg for meg alt fra ukebladartikler i bokformat til et kampmanifest for kvinnesaken. Den er nok tettere på det først nevnte enn det sistnevnte, men først og fremst handler den om øl, ja og så damer da. 

Det jeg først legger merke til er den lette fine tonen det hele er skrevet i. Overskrifter hinter til filmer og sanger og er generelt lette, men samtidig forklarende. Det hele er krydret med flotte, og til dels uventede, bilder. Jeg sitter rett og slett med en følelse av at de tre damene snarere flørter med meg enn prøver å lære meg noe. Og hvilken mann liker ikke å bli flørtet litt med?

Bokens første 220 sidene omhandler egentlig alt jeg kan se for meg at en trenger ved en innføring i ølets verden. Jeg savner rett og slett ikke en eneste vinkling. Øltyper, ølglass, øluttrykk, ingredienser, glimt fra historien, ølgaver, øl kontra vin, lyninnføring i brygging og en del mer er dekket. Som Rolv Bergesen sa da vi spilte inn en omtale om denne boken for Veskast:

Dette er en ølbok slik tidligere ølbøker skulle vært skrevet.

Selvsagt kan en ikke grave seg veldig dypt ned i et så omfattende og variert tema på vel 200 sider, men det skal da heller ikke være meningen med en slik bok. Det gis rikelig nok informasjon til at leseren har et godt grunnlag til å utforske ølets verden på egen hånd, eller fortrinnsvis sammen med andre. Øl er tross alt en sosial drikk. 

Den første delen har i tillegg til den nevnte informasjonen små portretter av noen "øldamer" og miniintervju med enda flere. Her er det en klar fordel at en har tatt seg bryet med å tilpasse spørsmålene til hver enkelt av damene, i stedet for 5-6 standardspørsmål

De siste knappe 100 sidene er viet oppskrifter og forslag til kombinasjoner av mat og øl. Jeg har, naturlig nok, ikke fått anledning til å teste ut disse oppskriftene, men de ser like solid gjennomarbeidet ut som resten av boken og jeg kommer til å plukke dem frem neste gang jeg vil lage en skikkelig god middag. 

Jeg koste meg rett og slett da jeg leste boken og i tillegg lærte jeg et par nye ting. Anbefalingen blir derfor å sette boken på ønskelisten til jul, eller kjøpe den selv om du ikke har tålmodighet til å vente, uansett om du er dame eller bare generelt interessert i damer og øl. Er du mann og ikke tøff nok til å ønske deg en bok med denne tittelen får du heller kjøpe den til mor, søster, kone eller datter og snike deg til å lese når de er ferdig med den.

DAMER OG ØL
Inger Lise Uhlen, Hilde Hummelvoll
Ingunn Larsen
ISBN: 9788241912887 
296 sider
Vigmostad & Bjørke
Kr. 369,-


#Nettavisen #Nablogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #bok #damer


PS
Dersom du klikket for å sjekke hvilke negative kommentarer jeg hadde klart å lire av meg om damer og øl fungerte overskriften helt etter hensikten ;-)
ds

hits