Ølboka som antagelig er for vanskelig for deg.

kommentarerJavel, så du trodde du kunne mye om brygging? Nå er det kommet en bok som gir deg et klart bevis på hvor mye du ennå ikke kan, og en mulighet til å lære en del av dette.

"Nerding er gøy" proklamerer Ingrid Elisabeth Skistad etter å ha presentert oss for den mest nerdete ølboken som noen gang har kommet ut her landet. En bok der den delen Ingrid har hovedansvaret for består i det dypeste dykket i bryggingens kjemi som noen gang har vært gjort på papir her i landet. 

Dette er både overveldende og herlig befriende. Overveldende fordi det graves i sannheter de aller fleste hjemmbryggere tidligere bare har godtatt, uten å ha så veldig mange muligheter for å finne ut mer, og befriende fordi boken ikke utgir seg for å være noe annet enn det den er. Ingen tendenser til forsøk på å fri til et bredest mulig publikum her. Boken er, som det står i innledingen: For det som vil bli en bedre ølbrygger og for deg som ikke visste at du kan bli en enda bedre ølbrygger?

Bokens første del består av 7 kapittel. Den begynner med Grunnleggende Biokjemi, fortsetter med Malt og Andre Sukkerkilder, Mesking, Koking og Humle, før det graves litt i Gjær og Gjæring og avsluttes med Ukonvensjonelle  Smakskilder. Andre del heter Bryggerier og Oppskrifter. Her er en innom 19 forskjellige bryggerier i inn- og utland. Det gis en rask innføring i bryggerienes filosofi og de deler alle noen oppskrifter med oss. Oversikt over malttyper, humlesorter og gjær er en naturlig avslutning.

Det som skiller boken fra tidligere bryggebøker på norsk er hvor dypt den går inn i materien. Den er selvsagt ikke uttømmende, men jeg kan ikke skjønne annet enn at den vil kunne fungere glimrende som lærebok i bryggefagene som begynner å dukke opp på høyskoler rundt i landet. For ordens skyld snakker vi her om enkeltfag, knyttet opp mot andre studier, og ikke rene studier i brygging. 

For hjemmebryggere vil nok boken først og fremst bli et oppslagsverk, som en finner frem om en vil forbedre ølet sitt på et gitt område eller om en vil finne ut hva en feil kommer av. Jeg tenker da i hovedsak på hjemmebryggere som har blitt såpass trygge på hobbyen at de er i stand til å brygge etter samme oppskrift flere ganger og få samme øl. I tillegg bør alle landets profesjonelle bryggere, som ikke har formell heltidsutdannelse i faget og sitter på bøkene derfra, ha et eksemplar stående i hylla. Da selvsagt av samme grunn som hjemmebryggerene.

Delen med presentasjonen av de forskjellige bryggeriene er mer rent hjemmebryggerstoff. Det er alltid greit å få en liten innsikt i et bryggeris filosofi og tilnærming til faget. De mer eller mindre konkrete rådene fra de forskjellige bryggerne gir også en del greie tips. Oppskrifter er alltid spennende om en ønsker å brygge et tilsvarende øl, men samtidig like uinteressante om de ikke treffer ølstilen en selv vil lage. God spredning i øltyper hjelper på når det å gjelder å finne noe spennende for alle her.

En bokanmelder skal alltid ta med det som finnes av "forbedringspotensiale". For meg er det i dette tilfellet først og fremst manglende informasjon om bilder. Jeg, og andre ølnerder, kjenner nok igjen fatlageret til Lindheim og bryggeriet til Brewdog, men for mange potensielle lesere ender dette opp som pynt, når denne koblingen ikke er der. Det burde og vært gitt plass i innholdsfortegnelsen til å liste tabellene bak i boken.

Alt i alt en skikkelig solid bok, som jeg ikke har noen betenkeligheter med å anbefale til de gruppene som er nevt over, men havner den under jueltreet til en som lurer på å begynne med hjemmebrygging vil den antagelig skremme mer enn den inspirerer. Dette er også en bok jeg utvilsomt kommer til å ta frem neste gang jeg selv skal brygge og f.eks. vil vite hvordan jeg justerer vannet for å få frem mest mulig av humlekarakteren.

BRYGG MER ØL
Ingrid E. Skistad, Jostein Sæthre
Colin Eick, Eivind Stoud Platou
ISBN: 9788248918615
192 sider
Kagge Forlag
Kr. 399,-

#Nettavisen #Nablogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #mal#humle 
#olportalen #utvidhorisonten #bok #hjemmebrygging 

hits